Upozorenje OHR-a: Nećemo tolerirati bilo kakve napade na povratnike

Podijeli članak:

Prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima su neprihvatljivi i Ured visokog predstavnika (OHR) ih neće tolerirati – upozorili su iz OHR-a u izjavi za Fenu povodom aktualnih dešavanja u entitetu Republika Srpska gdje su sve učestaliji napadi na povratnike.

-Organi za provođenje zakona u BiH imaju obavezu, kao i kapacitet i sposobnost, da istraže sve incidente koji se dogode, pronađu počinitelje i pobrinu se da se takvi incidenti u budućnosti ne dešavaju – poručuju iz OHR-a.

Podsjećaju da je pravo na povratak osnovni princip Daytonskog mirovnog sporazuma, kako je navedeno u Aneksu VII Sporazuma. Prema tom sporazumu, strane su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno zbog njihove nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja.Također, OHR navodi da su se stranke dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uslove koji pogoduju dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih lica, bez favoriziranja bilo koje određene grupe.

Komentirajući zahtjeve udruženja žrtava da se konačno provede reforma policije u RS-u te osigura zapošljavanje većeg broja Bošnjaka i Hrvata u MUP-u RS-a, iz OHR-a poručuju da organi vlasti imaju tu obavezu.

BiH prešla dug put od rata

– Organi vlasti imaju obavezu da primjenjuju ustavni princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u odgovarajućim organima javne vlasti, uključujući i unutar policijskih struktura – naglasili su.

Svjedok napada na povratnika: “Tukli su ga nasumice, maksimalno koliko su mogli”
Kako ističu, Bosna i Hercegovina je prešla dugačak put od završetka rata, to je sada država sa statusom kandidata na putu ka Evropskoj uniji i njene institucije su sposobne primijeniti visoke sigurnosne standarde u cijeloj zemlji i osigurati zastupljenost svih u svim sigurnosnim institucijama, posebno u povratničkim područjima.

-Ne možemo i nećemo tolerirati bilo kakve napade na povratnike. Visoki predstavnik će i dalje biti veoma angažiran u vezi s ovim pitanjem – poručuju iz OHR-a u izjavi za Fenu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...