Search
Close this search box.

Upozorenje na prevaru putem SMS-a s lažnim informacijama o paketu

Podijeli članak:

JP BH Pošta već ranije je upozorila korisnike na pokušaje prijevara putem SMS poruka koje navodno dolaze od BH Pošte. Poruke obavještavaju korisnike da je njihov paket stigao u skladište, ali nije moguće isporučiti zbog navodno nepotpune adrese te ih pozivaju da potvrde adresu putem određene veze.

Sadržaj poruke je pokušaj prevare, a lažni pošiljatelj traži korisnike da “kopiraju vezu i otvore je u Safari pregledniku kako bi dobili najnoviji logistički status”. JP BH Pošta naglašava da ova poruka nije iz njihove službene komunikacije te da se radi o prevari.

Ovo nije prvi put da su znak i logotip BH Pošte korišteni u cyber prijevarama, stoga je važno da korisnici budu oprezni. Službena stranica JP BH Pošta ima odjeljak posvećen informacijama o pokušajima zloupotrebe, te poziva korisnike da prvo provjere domenu kako bi prepoznali lažnu komunikaciju.

JP BH Pošta također naglašava da nikada neće tražiti osobne podatke poput broja kartice ili drugih sigurnosnih informacija od svojih korisnika putem ovakvih poruka. Ako korisnici naiđu na sumnjive situacije ili primaju poruke koje traže osobne podatke, preporučuje se da ne odgovaraju i odmah prijave slučaj.

Ova situacija dodatno podsjeća korisnike da budu oprezni prilikom primanja sličnih poruka i da uvijek provjere autentičnost komunikacije s relevantnim institucijama ili firmama prije nego što poduzmu bilo kakve korake navedene u poruci.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kod Kladnja je došlo do saobraćajne nezgoda u kojoj su povrede zadobile dvije žene,...

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i...

se tiče prognoze za neki naredni period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima...

Miralem Pjanić (34) je u razgovoru za talijanski Corriere dello Sport otkrio da je...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila...

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528...