Search
Close this search box.

Uoći Svjetskog dana djece oboljele od raka: Borba, podrška i nadanje

Podijeli članak:

Uoči obilježavanja Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, na Trgu Krajine u Banjaluci, podijeljen je promotivni materijal koji je skrenuo pažnju na ovu opaku bolest. Poruke koje su došle iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” bile su snažne i jasne: nijedno dijete ni porodica ne bi trebalo sami da se suočavaju sa rakom.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske godišnje se liječi oko 30 djece oboljele od malignih bolesti. Najčešća među njima je leukemija, koja, srećom, ima najbolje izglede za izlječenje. Ipak, teška je borba kroz koju prolaze porodice čija se djeca suočavaju sa ovim najtežim oboljenjima. Međutim, uz podršku, nadu i hrabrost, mnoga djeca uspijevaju prevazići ovu tešku fazu svog života.

Danijela Stojčić iz Banjaluke, koja je prošla kroz liječenje od maligne bolesti, dijeli svoju inspirativnu priču: “Imam 21 godinu i prije 10 godina sam se liječila od ove opake bolesti. Operisala sam tumor na malom mozgu, maligni. Moja borba je trajala pet godina i danas sam super.”

Miloš Malešević, takođe jedan od onih koji su se hrabro borili protiv ove bolesti, ističe važnost podrške zajednice: “Ja sam se liječio 2013. godine. Podrška svih je bitna. Kada dođe do momenta vraćanja u društvo i razred, znači podrška iz zajednice.”

U Banjaluci postoji Roditeljska kuća koja već osam godina pruža podršku porodicama djece oboljele od malignih bolesti. Trenutno u njoj boravi šest porodica, a svi kapaciteti su popunjeni, ističu iz Udruženja “Iskra”. “Do sada je kroz nju prošlo 193 djece sa svojim porodicama. Naravno, tamo je i škola da djeca ne gube godinu. Pokrenuli smo projekat da djeci koja se liječe omogućimo lakši upis u srednje škole i fakultete”, izjavio je Milan Berić, predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

Svjetski dan djece oboljele od raka obilježava se 15. februara svake godine, s ciljem informiranja javnosti o simptomima, načinu liječenja, ishodu i posljedicama koje nose zahtjevne terapije. Zlatne mašnice simbol su borbe oboljele djece.

U danima koji dolaze, ne zaboravimo podržati one koji se bore protiv raka, pružiti podršku njihovim porodicama i nastaviti širiti svijest o važnosti istraživanja i podrške u liječenju ove opake bolesti.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka