UO BH novinari: Zahtijevamo reakciju policije i SNSD–a na prijetnje načelnika Šipova

Podijeli članak:

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) su u nedjelju, 17. septembra poslali saopštenje povodom prijetnji novinarima portala Naratorijum, upućenih od strane načelnika Šipova, Milana Kovača.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) daju punu podršku Aleni Beširović i Harunu Dinareviću, novinarima portal Naratorijum, koje je sramotno izvrijeđao Milan Kovač, načelnik Šipova i kadar stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD).

U petak 15. septembra, načelnik Kovač je pozvao telefonom novinara Haruna Dinarevića i tom prikom uputio niz brutalnih, primitivnih i vulgarnih rečenica Dinareviću i njegovoj koleginici Aleni Beširović. Kovač je koristio riječnik neprimjeren funkciji koju obnaša u lokalnoj zajednici i poziciji u vladajućem SNSD –u

Zajedno sa grupom inozemnih novinara, Dinarević i Beširović su objavili istraživačku priču o Šumama Republike Srpske u kojoj se spominje i načelnik Šipova, nakon čega je uslijedio napad.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje ovaj slučaj primitivnim političkim pritiskom i pokušajem zastrašivanja novinara Naratorijuma s ciljem zaustavljanja njihovog novinarskog rada, uključujuči i kritičko pisanje istraživačkih priča o temama uništavanja zajedničkih dobara i okoliša u Republici Srpskoj, iza kojih nedvosmisleno stoje kadrovi SNSD–a u lokalnim zajednicama.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima javno pozivaju MUP Republike Srpske na hitnu istragu ovog incidenta i provođenje zakonskih mjera za kažnjavanje načelnika Milana Kovača.

Istovremeno, BH novinari pozivaju Opštinsku organizaciju i Predsjedništvo SNSD–a da sankcionišu svoga člana zbog njegovog neprimjerenog ponašanja i vulgarnih napada na novinare Naratorijuma”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...