Jajce Online
TURIZAM

Unski kanjon turistička atrakcija Evrope

U ovogodišnjem Rotary kanjonu učestvovalo je 650 rekreativaca iz Hrvatske. Slovenije, Njemačke, Mađarske, Austrije, BiH i drugih zemalja regiona. Osim turističke, ovaj projekt ima i društveno odgovornu ulogu. Učesnici su uživali u prirodnim ljepotama Unskog sliva promovirajući ideju da se ova regija proglasi parkom prirode.

Bihaćka porodica Lipovača tradicionalno učestvuje u Rotary kanjonu i nakon dvije godine pauze, zbog pandemije, današnju su vožnju jedva dočekali.

„Tradicionalno posjećujem ovu manifestaciju koja se svake godine održava. Napravili smo dvije godine pauze, tu smo sa prijateljima kumovima i ostalom ekipom“, kaže Erdan Lipovača.

I Dino Tatlić dolazi iz Bihaća: „Planiram da vozim do Bosanske Krupe, da se družim sa prijateljima i da uživam u zelenilu našeg zavičaja“.

A Lorena Šalković je stigla iz hrvatskih Plitvica: “Ovo nam je jedna od najdražih biciklijada, uz Unu je kanjon, prekrasno je, ekipa nam je super“.

Ovakav izlet bio je vrijedan vožnje avionom iz Kelna do Banje Luke, a potom do Bihaća, kaže Joachim Guhra: „Dolazio sam prije u Bihać i priroda je predivna. Una je jedna od najljepših rijeka, a u toj ljepoti ne možete uživati iz auta – i zato sam došao biciklom“.

Iako prelijepa u turističkom smislu, sa aspekta putne komunikacije ova je ruta vrlo opasna i nezahvalna, zbog čega je i danas poslana poruka da je krajnje vrijeme da magistralna cesta Bihać – Bosanska Krupa konačno bude i završena.

„Nužnost je da oni koji odlučuju o tome završe napokon tu cestu, a ne da svaki kilometar prave pred izbore“, poručuje Edin Ibrahimpašić, predsjednik Rotary kluba Bihać.

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP) istakao je ono što se već decenijama govori – da se zaustavi zagađenje Une i brže povezivanje Bosanske Krupe sa Bihaćem pa dalje prema Sarajevu.

Netaknuta priroda kanjona Une vječita je inspiracija i umjetnicima i sportistima zbog čega se ovdje redovno organiziraju manifestacije. S druge strane, više od 20 godina se obećava izgradnja putnog pravca Bihać – Bosanska Krupa preko Srbljanskog platoa kako bi ovaj krajiški dragulj dobio status parka prirode.

 

 

federalna.ba

Povezane vijesti

Ljetovanje u Hrvatskoj prži novčanik

admin

“Ćiro” magnet za turiste

admin

‘Izdvajamo dva miliona KM građanima za vaučere i putovanja’

admin