UN: “Pandemija razotkrila slabosti naših društava”

Pandemija je “razotkrila sve pukotine i slabosti naših društava” i potkopala ljudska prava, izjavila je danas Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele.

“Godina 2020. napravila je pustoš ne samo u svim regionima i zemljama, već i u svim našim pravima, bilo ekonomskim, socijalnim, kulturnim, građanskim ili političkim”, rekla je komesarka.

Ona je ocijenila i da je pandemija “pokazala slabost sistema koji nisu uspjeli da naglasak stave na poštovanje ljudskih prava”.

“Covid-19 je iznio na vidjelo našu nesposobnost da na najbolji način poštujemo ta prava, ne samo zato što to nismo mogli da učinimo, već i zato što smo ih zanemarili – ili smo izabrali da to ne učinimo”, istakla je Bačele na otvaranju godišnje konferencije o perspektivama ljudskih prava u svijetu.

Visoka komesarka je takođe osudila nesposobnost država da ulažu u zdravstvene sisteme, kasnu reakciju na pandemiju ili odbijanje da je ozbiljno shvate, pa čak i izostanak transparentnosti kad je riječ o njenom širenju.

“Politizacija pandemije na ovaj način više je nego neodgovorna, to je za potpunu osudu”, istakla je ona.

Komesarka je navela i da su siromašni u posljednjih 11 mjeseci još više osiromašili, a oni koji su sistemski diskriminisani, najviše pate.

“Prava na slobodu izražavanja, okupljanja i učešća u javnom životu podrivana su tokom pandemije”, ukazala je komesarka i osudila činjenicu da su neke vlade iskoristile ograničenja kretanja zbog pandemije kako bi zaustavile političke protivnike i kritičare.

Visoka komesarka UN za ljudska prava je pozvala zemlje da iskoriste sadašnja iskušenja kako bi izgradile bolji svijet i upozorila da će u suprotnom 2020. godina biti “samo prva faza prije početka nove katastrofe”.

BHRT