Search
Close this search box.

Umrla žena kojoj je transplantovan svinjski bubreg

Podijeli članak:

Lisa Pisano, prva osoba koja je dobila mehaničku pumpu za srce i genski uređeni svinjski bubreg, umrla je u nedjelju, izvijestila je bolnica NYU Langone Health u kojoj je operisana.

Bubreg joj je transplantovan 12. aprila, ali otkazao je zbog ograničenog protoka krvi i izvađen je 29. maja. Ona nije bila prva osoba kojoj je presađen organ svinje, ali bila je prva s mehaničkom pumpom za srce kojoj je presađen svinjski organ, javlja “CNN”.

“Bila je hrabra i altruistična”, izjavio je u utorak dr Robert Montgomeri, direktor Instituta za transplantaciju NYU Langone. “Lisin doprinos medicini i hirurgiji je neprocjenjiv. Lisa nas je približila budućnosti u kojoj neko ne mora umrijeti da bi neko drugi živio.”

Zbog zatajenja srca i bolesti bubrega u završnoj fazi koja je zahtijevala rutinsku dijalizu, Pisano nije bila kandidatkinja za standardnu transplantaciju, poručili su iz bolnice.

Svinjski bubreg koji je Pisano dobila genetski je izmijenjen da bi izbjegao ljudska antitijela, koja obično otkrivaju i napadaju strane organe. Timusna žlijezda svinje, koja igra ulogu u imunitetu, postavljena je ispod bubrega svinje kako bi se dodatno pomogla tijelu žene da prihvati organ.

Međutim, bubreg je uklonjen u maju nakon što je utvrđeno da “više ne doprinosi dovoljno da opravda nastavak režima imunosupresije”, rekao je tada Montgomeri.

Inače, liječnici u SAD-u provode ksenotransplantaciju (transplantaciju organa i tkiva životinje) u rijetkim slučajevima, uz dozvolu američke Uprave za hranu i lijekove, prenosi “Index“.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...