Umjetnica NeSpoon svojim radovima “iscjeljuje” specifične lokacije u Mostaru

Podijeli članak:

NeSpoon, umjetnica iz Poljske, u sklopu projekta “Urban Renaissance”, na ovogodišnjem 12. Street Arts festivalu Mostar, kreirala je viziju vraćanja memorije i udisanja energije, u sada već potpuno oronulu zgradu Univerzitetske biblioteke

Saopšteno je ovo iz Udruge Rezon koja producira Street Arts Festival u Mostaru, uz napomenu da je, inače prelijepa zgrada Univerzitetske biblioteke, originalno izgrađena pod pokroviteljstvom poznatog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine.

“Ovakvi umjetnički doprinosi su neprocjenjiva iskustva i dokumenti vremena, personalna refleksija umjetnice kroz pričanje priče, susreta sa ženama Mostara, koje su, uključivši se, velikodušno poklonile vlastito naslijeđe ručno vezenih heklarija, te konačno platforme Festivala koji je u svakom smislu ostvario kontekst”, ističu iz Udruge Rezon.

Umjetnica NeSpoon će do kraja svog boravka u Mostaru nastaviti “iscjieljivati” specifične lokacije i ruševine grada svojim mini-intervencijama,  a njezin boravak i gostovanje na festivalu, kako napominju iz Udrige Rezon, je omogućeno zahvaljujući velikodušnoj podršci fondacije “Kvinna till Kvinna”.

Street Arts festival Mostar održava se u periodu od 26. avgusta do 3. septembra i okuplja autore iz BiH, regije i svijeta koji stvaraju nova djela na ulicama grada.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.