Umjereno oblačno

Jutros je oblačno na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. U ostalim područjima Bosne je malo do umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac -2 stepena, Bjelašnica 1, Zenica 4, Doboj, Prijedor i Tuzla 5, Sanski Most 7, Ivan-sedlo 8; Srebrenica i Zvornik 9, Mostar i Trebinje 10, Bugojno, Drvar i Livno 11, Sarajevo 12, Gradačac, Grude i Jajce 13, Banja Luka 15, Bihać i Neum 17 stepeni.

Danas više oblačnosti u Hercegovini, Krajini i jugozapadu Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne malo do umjereno oblačno vrijeme.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno jaki udari juga u Krajni, sjeveru i dijelu centralne Bosne.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 15 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Nakon prohladnog, mjestimično maglovitog jutra, kada je poželjno posvetiti više pažnje oblačenju, danju će temperature porasti i biće ugodnije, uz više sunca, prikladno za boravak na otvorenom.

Sa noćnim satima ponovo će biti svježije, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji, umanjiti aktivnosti i reducirati kretanje.

—–

BIHAMK

Ponovo su na snazi noćna obustavljanja saobraćaja u tunelu Crnaja

Ponovo su na snazi noćna obustavljanja saobraćaja u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica). Obustavljanja će trajati nekoliko noći, u vremenu od 23 do 04,30 sati. Tokom dana, kroz tunel se saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Zbog asfalterskih radova, danas će u vremenu od 07 do 18 sati za saobraćaj bit zatvorena dionica regionalnog puta R-445 Kakanj-Visoko (od BP „Mušinbegović“ do skretanja za „Asfaltgradnja“).

Danas i sutra u vremenu od 08 do 18 sati, zbog sanacionih radova, biće obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Jezero-Šipovo. Za vrijeme obustave vozila će se preusmjeriti na putni pravac Šipovo-Baraći-Mrkonjić Grad.

Zbog izvođenja neophodnih radova na autoputu A-1, na dionicama Kakanj-Visoko (most u naselju Dobrinje) i Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica) i Gračanica-Srnice Donje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Apel: Tokom oktobra i novembra povećan je broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda u jutarnjim i večernjim satima, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nesreća. Molimo vozače da budu oprezni.

Podsjećamo, zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 1. novembra, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Agencije