Search
Close this search box.

Umirovljenici u FBiH u radnom odnosu imaju pravo i na mirovinu i na plaću

Podijeli članak:

Građanima koji zasnuju radni odnos nakon što su ostvarili pravo na mirovinu Zavod MIO FBiH nema pravo obustaviti isplatu zarađenih mirovina.

Ovo je suština presude Ustavnog suda FBiH koju je za Avaz pojasnio odvjetnik Emir Kovačević, uz savjet umirovljenicima kojima su isplate mirovina za vrijeme trajanja radnog odnosa obustavljene da pokrenu postupke u MIO te zahtijevaju retroaktivnu isplatu mirovina koje su im primjenom neustavnog člana Zakona o MIO obustavljene.

Zakon o MIO, koji je usvojen 2018. godine, sadržavao je član 116., koji je precizirao da se osobama koje zasnuju radni odnos, a korisnici su mirovine obustavlja isplata mirovine dok traje obvezno osiguranje. Taj član 116. je odlukom Ustavnog suda FBiH proglašen neustavnim, a Ustavni sud je još tada rekao kako je mirovina stečena, imovinsko pravo koje se ne može derogirati.

– On je stavljen van snage jer nije u skladu s Ustavom i Europskom konvencijom za ljudska prava. Nakon toga FBiH je trebala uskladiti taj član s Ustavom, ali oni su na taj tekst dodali da obustava isplate traje do navršenja 40 godina staža osiguranja, odnosno 65 godina života. Novom odlukom Ustavnog suda FBiH iz svibnja ove godine rečeno je kako ni ta dopuna nije u skladu s Ustavom, da je FBiH ignorirala prethodnu odluku Suda – pojasnio je Kovačević.

Kako je dodao, stav je Ustavnog suda FBiH da se umirovkjenicima mora omogućiti i da rade i da koriste mirovinu.

– Ovo je složeno pravno pitanje, pa je i nama potrebno vremena da sve analiziramo, ali stvari su vrlo jasne – član 116. je prije četiri godine stavljen van snage, on je van pravnog sustava, a u dokumentima se MIO i dalje poziva na njega. Korisnici u radnom odnosu trebaju se pojedinačnim zahtjevima obratiti Zavodu MIO FBiH da se njihova rješenja promijene i usklade sa Zakonom i s odlukom Ustavnog suda FBiH, uz retroaktivnu isplatu obustavljenih mirovina, jer imovinsko pravo ne zastarijeva – istaknuo je Kovačević.

Pravo koje im je zajamčeno Ustavom većini umirovljenika nije poznato. Oni koji su u mogućnosti ili zbog niskih primanja prinuđeni raditi svoj posao obično su registrirali kao dopunsku djelatnost ili pristajali na obustavljanje isplate mirovine.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...