Search
Close this search box.

Umirovljenici iz EU zbog nižih cijena dolaze čak i u staračke domove u BiH

Podijeli članak:

Niže cijene smještaja, kao i veća dostupnost smještajnih kapaciteta u staračkim domovima razlozi su što sve veći broj osoba treće životne dobi zemlje u kojima je radio i živio zamjenjuje Bosnom i Hercegovinom. Gotovo da nema staračkog doma na području Bosne i Hercegovine da u njemu ne živi barem jedan državljanin Hrvatske, a nerijetko se za tu opciju odlučuju i osobe koje su mirovinu zaradile u Njemačkoj.
Prednosti i razlozi

Najčešće ističu kako su se za tu opciju odlučili jer od svojih mirovina u Njemačkoj ili Hrvatskoj mogu samo preživljavati, dok im je u Bosni i Hercegovini taj iznos dovoljan za pristojan život. Ravnatelj Doma za stare “Rezidencija Bakić” Kristijan Bakić nedavno je za medije izjavio kako imaju sve više osoba iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja koje se opredjeljuju za dugoročni boravak u Gradiški.

– Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u europskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima – kazao je tom prilikom Bakić.

Za život u BiH odlučili su se i osamdesetogodišnjaci Štefanija i Uroš Opačić.  Oni su Zagreb, u kojem su proveli velik dio života, odlučili zamijeniti Gradiškom.

– Imamo mnogo manje obveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola stoljeća – objasnila je Štefanija Opačić. I gospođa Olga je hrvatska umirovljenica koja je s mužem Ivicom po odlasku u mirovinu odlučila promijeniti adresu stanovanja. Istaknula je kako s 310 eura mirovine u Hrvatskoj nije mogla preživljavati. I iz mostarskog Centra za stare i nemoćne osobe su za Oslobođenje potvrdili kako imaju zahtjeve za smještaj od osoba koje su većinu životnog i radnog vijeka provele u inozemstvu.

– Cijena smještaja za pokretne i samostalne korisnike u višekrevetnim sobama je 750 KM, a u jednokrevetnoj sobi za istu kategoriju 850 KM. Za nepokretne i one koji trebaju tuđu pomoć i njegu u višekrevetnim sobama cijena je 900 KM. Oni koji su proveli radni vijek u inozemstvu odlučuju se za smještaj u domove u našoj zemlji jer su financijski prihvatljiviji, više traže smještaj u privatnim domovima, ali ima zahtjeva i u našem centru – objasnili su iz ovoga doma.

Inozemne mirovine

Ustanova za smještaj osoba treće životne dobi Starački dom u Ljubuškom od početka svog rada ima brojne upite za smještaj državljana Hrvatske, posebice Dalmacije zbog zemljopisne blizine. Kada je riječ o domaćim državljanima koji starost provode u domovima, u najvećem broju slučajeva riječ je o korisnicima inozemnih mirovina. Naime, iako su umirovljenicima iz Hrvatske ili Njemačke cijene smještaja u domovima diljem BiH više nego prihvatljive, tek rijetki si ih umirovljenici koji primaju bh. mirovinu od svojih primanja, bez pomoći djece, mogu priuštiti.

U ovisnosti o domu i uslugama koje nudi te je li riječ o jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, cijene smještaja u BiH se za pokretne osobe kreću od 1000 do 1800 konvertibilnih maraka. Za nepokretne osobe kojima je potrebna dodatna skrb i cijene smještaja su nešto više.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najbogatiji ljudi u Americi koncentrisani su u državama New York, Kalifornija, Teksas, Ilinois. Gotovo...

Ubjedljivo najviše problema imaće kompanija “Prointer ITSS”, poznata kao miljenik javnih preduzeća i institucija...

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine,...

Četredestdevetogodišnji muškarac noćas je brutalno pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja...

Većina puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  je prohodna, a vozačima se savjetuje...

Dok je većini građana BiH plitak džep za ljetovanje u Turskoj ili Egiptu, a...