Umičević: Doktori da se edukuju za otvaranje bolovanja inače će biti još tužbi

Podijeli članak:

Tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Marinko Umičević tvrdi da nisu tačni navodi doktora porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka da od njih bez razloga traži nadoknadu štete za bolovanja koja otvaraju radnicima.

U dopisu koji je potpisao tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević navodi se, između ostalog, da izjave ljekara koji su za portal CAPITAL govorili o pritiscima koje trpe zbog otvaranja bolovanja radnicima ove fabrike nisu tačne.

“Istina је da je Tvornica obuće “Bema” predala svom advokatu obavještenja FZO RS nakon kontrole opravdanosti privremenih spriječenosti za rad za više radnika u kojima se navodi da postupak utvrđivanja nije sproveden u skladu sa pravilnikom, te da se obratimo zdravstvenoj ustanovi sa zahtjevom za naknadu štete u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima“, poručili su iz “Beme”.

Kažu da tvrdnje iz kojih razloga su podneseni zahtjevi nisu tačni, te da “grubo zvuči” naša formulacija da je ove zahtjeve dobilo više ljekara, iako nam je potvrđeno iz Doma zdravlja Banjaluka da ih je devetoro.

“Pogotovo nisu istinite tvrdnje odnosno izjave doktora Rade Dujakovića i doktorice koja je sakrila identitet, a koji је nama jako dobro poznat“, navodi se pomalo prijeteći u dopisu.

Navodi se da je doktor izdao neispravan izvještaj о trajanju privremene nesposobnosti za rad pacijentkinji koja boluje od maligne bolesti, a da su oni to odbili.

Tvrde da je onda doktor grešku ponovio, zbog čega je teško bolesna radnica, kako su naveli, vidno uznemirena zatražila od njihovog socijalnog radnika da se problem riješi službenim putem, jer ona više пiје mogla tamo odlaziti.

Tvrde da su godinama obavještavali Dom zdravlja

Napominju da u svojoj arhivi imaju sve dokaze, ali da zbog povjerljivosti ličnih informacija nisu u mogućnosti da ih objave.

Dodaju i da nisu tačni navodi iz Doma zdravlja da im je uprava “Beme” samo u protekle dvije godine upućivala zahtjeve vezane za postupanje po osnovu bolovanja, da su ih o tome godinama obavještavali i tažili da se doktori edukuju po pitanju zakonskih propisa.

“Iz tog razloga smo sve morali predati advokatu koji је i pokrenuo zahtjeve za naknadu štete, za sada od JZU Doma zdravlja u Banjaluci, ali toga ćе biti još”, najavili su iz “Beme” i dodali da imaju svaki dan oko 130 radnika na bolovanju.

Dujaković: Pravdu ću tražiti na sudu

Doktor Rade Dujaković, jedan od devetoro ljekara koji su dobili zahtjev za isplatu materijalne štete u visini od 1.000 maraka zbog bolovanja propisanog pacijentkinji, kaže da će podnijeti tužbu za klevetu protiv Umičevića i tražiti pravdu na sudu.

“Ovo je udar na dostojanstvo pacijenata, kao i doktora. Prije svega, Umičević je u dopisima koje šalje upravi Doma zdravlja napisao imena pacijenata i tajne podatke o njihovim bolestima, što je apsolutno nedopustivo. S obzirom na to da je nas doktore nazvao lažljivcima i lopovima, tužiću ga jer vrijeđa moje dostojanstvo doktora i prijeti mi tražeći da budem sankcionisan zato što radim svoj posao“, rekao je doktor Dujaković.

Objašnjava da je njegova pacijentkinja jutros bila na novom pregledu i produžavanju bolovanja, što je i učinjeno, kao i ranije, u skladu sa zakonom.

“Pacijentkinja ima pravo na tajnost i njenom se bolešću ne smije manipulisati. Umjesto toga, ja sam šest puta morao pisati izjave upravi i sve detalje bolesti pacijentkinje. Umjesto da taj Umičević bude human i pomogne svojoj radnici moralno i finansijski, on nastavlja dalje sa pritiscima“, kaže Dujaković.

Podsjećamo, CAPITAL je u petak objavio tekst pod naslovom Umičević prijeti tužbama doktorima zbog bolovanja radnika u kojem smo naveli da je više ljekara porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka dobilo zahtjev za nadoknadu štete i opomenu pred tužbu iz Tvornice obuće “Bema” zbog otvaranja bolovanja zaposlenim radnicima.

Tada smo za komentar zvali i Umičevića koji je rekao da je sramota da ljekari ne znaju da otvore bolovanje, da su im doznake neispravne i pogrešno upisane.

I pored toga u „Bemi“ su smatrali da je potrebno dodatno pojašnjenje te su poslali opširan dopis koji možete pročitati OVDJE.

 

 

(CAPITAL)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...