Ukupno 143 studenta ostvarila pravo na stipendije Općine Jajce

Podijeli članak:

U Jajcu su danas svečano potpisani ugovori o stipendiranju studenata koji su po konkursu Općine Jajce ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2021/2022. godinu. Ugovore o stipendiranju sa studentima potpisao je načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Općina Jajce već sedamnaestu godinu izdvaja sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja općine Jajce. Do sada je, u prethodnih 16 godina, za stipendiranje iz budžeta Općine Jajce izdvojeno gotovo 2,7 miliona KM, što znači da smo do sada dodijelili gotovo 2.700 stipendija.

Općina Jajce jedna je od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja svojim stipendistima, po potpisivanju ugovora, uplati stipendiju u cjelokupnom iznosu od po 1.000 KM.

Za školsku 2021/2022. godinu pravo na stipendiju ostvarila su 143 studenta koji studiraju na jednom od državnih fakulteta na Univerzitetima u Bosni i Hercegovini, ali i izvan granica naše zemlje.

Uz iskrene čestitke stipendistima i roditeljima studenata, Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, naglasio je da je ovo jedan od važnijih događaja za grad Jajce, jer je obrazovanje i sticanje znanja najvažnije.

– Ovo je jedan od programa koji uspješno realizujemo već dugi niz godina i koji ima za cilj da osigura sredstva za školovanje naših studenata. Meni je zadovoljstvo da na ovaj način Općina Jajce može pomoći našoj djeci da lakše prođu kroz period studiranja. Čestitam svima vama, posebno našim studentima koji se trude i ostvaruju dobre rezultate, naglasio je Načelnik Hozan i stipendistima poželio uspjeh u nastavku školovanja.

Stipendiju u iznosu od po 100 KM mjesečno, za deset školskih mjeseci, ostvarilo je, prema Konačnoj listi, 49 studenta I godine, 31 student II godine, 30 studenata III godine, 18 studenata IV godine, 13 studenata pete godine i 2 studenta VI godinu studija.

Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije, studenti prve godine, a Općina Jajce posebno je ponosna na studente koji kontinuirano, iz godine u godinu, ostvaruju visok prosjek ocjena, među kojima su:

Učenici generacije, studenti I godine: Sara Hodžić studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Enes Mecavica student Politehničkog fakulteta-građevinarstvo Univerzitet u Zenici i Šejla Mecavica studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Studenti II godine: Lejla Makić, Fakultet zdravstvenih studija – Univerzitet u Sarajevu s prosjekom 8,18 i Andrea Sivrić,Tehnološki fakultet Univerzitet u Rijeci s prosjekom 3,2.

Studenti III godine: Anel Popaja, Prirodno-matematički fakultet Univerzitet u Banjoj Luci – odsjek Informatika, prosjek 8,57 i Paulina Ladan, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prosjek 4,2.

Studenti IV godine: Tomislav Radić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prosjek 4,54, Antonia Bagarić, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilište Zagreb, prosjek 4,3 i Monika Idžanović, Medicinski fakultet Sveučilište u Zagrebu, prosjek 4,2.

Studenti V godine: Paola Ladan, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu, prosjek 4,62, Josip Glavaš, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prosjek 4,58, Antea Ljubez, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, prosjek 9,56 djevojka koja iz godine u godinu podiže ljestvicu prosjeka i Đenisa Tatarević, Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, i ovo je stipendistica Općine Jajce koja iz godine u godinu podiže ljestvicu uspjeha, prosjek 9,49.

Studenti VI godine: Sara Ćosić, Medicinski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci, ova Jajčanka godinama niže visok prosjek ocjena 9,67 i Edina Nešust, studentica VI godine Stomatološkog fakulteta s klinikama Univerziteta u Sarajevu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...