Ukrajinke dovodile iz svoje zemlje djevojke da se prostituiraju u Mostaru

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Asmih Zhdanovu – Asju (1961.) i Natalliu Nachinkinu (1989.), državljanke Ukrajine, osumnjičene za međunarodno navođenje na prostituciju.

Mjera pritvora prema osumnjičenima predložena je zbog opasnosti od bjekstva.

Osumnjičene su pod istragom Tužilaštva BiH, a lišene su slobode u akciji, koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH na području Mostara.

Na osnovu rezultata istrage, osumnjičene se terete da su stupale u kontakt sa djevojkama sa područja Ukrajine, mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodile, nagovarale i podsticale na pružanje seksualnih usluga za novac, kao i organizirale pružanje tih usluga u jednom hotelu na području Mostara.

Prema prikupljenim podacima, osumnjičene su uspostavljale kontakte na internet stranicama javljajući se na oglase, te dogovarale datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

Rezultati istrage ukazuju da se počinjenje ovih krivičnih djela odvijalo u periodu od najmanje šest mjeseci, za koje vrijeme su osumnjičene stekle nezakonitu imovinsku korist u velikom iznosu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

 

(Fokus.ba)