Uhićeno 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana, vođa skupine iz BiH

Podijeli članak:

Međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je uhićenjem 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana. Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem diljem Europe.

U srijedu, 24. svibnja je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istodobnih akcija protiv pripadnika ove bande. Akcije su koordinirane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu uz potporu časnika EUROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhićeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu skupine – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra „visokovrijednom metom“, a koji trenutačno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Istražitelji su otkrili kako je predmetna osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se da je otamo redovito davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Među objektima koji su pretraženi tijekom akcijskih dana nalazi se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje se čuvala droga, vatreno oružje i eksplozivi.

Rezultati kriminalističkog istraživanja

37 uhićenja

135 000 eura u gotovini

4 pištolja i 2 000 komada streljiva

15 kilograma kokaina

8 kilograma heroina

nekoliko lažnih putovnica/osobnih iskaznica

Operativna radna skupina „Balkanski kartel“

Ova međunarodna akcija slijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodilo hrvatsko Ravnateljstvo policije u sklopu operativne radne skupine „Balkanski kartel“.

Obavještajna mjera koju je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata kojima su se koristili kriminalci – Encrochat, Sky ECC i Anom – otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu skupinu „Balkanski kartel“ koja okuplja istražitelje iz cijele Europe i svijeta radi učinkovita odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije.

Osim rušenja ove mreže, aktivnosti provedene u sklopu ove radne skupine nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana.

(BHRT)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...