Uhapšen u BiH, osuđen u Australiji: Didulica proglašen krivim za pedofiliju

Podijeli članak:

Bivši australijski policajac hrvatskog porijekla Mario Simon Didulica proglašen je krivim po dvije tačke optužnice koje ga terete za bludne radnje nad djetetom mlađim od 16 godina i kontinuiranu seksualnu zloupotrebu djeteta mlađeg od 16 godina.

Naime, Mario Didulica imao je nedopuštenu ljubavnu aferu s djevojčicom od 14 godina sa kojim se čak želio preseliti u Francusku kako bi se vjenčali. Bili su u navodnoj vezi između novembra, 2009. godine pa sve do jula, 2010. godine, kada je imao 38 godina.

Inače, Didulica je bio policajac u aktivnoj službi i oženjen s dvoje djece u predgrađu Džilonga, drugog po broju stanovnika u državi Viktorija.

Tokom njihove afere viđali su se u njenoj kući kada bi ona izostajala iz škole zbog bolesti, a on bio van dužnosti. Redovno su se čuli telefonom, a on joj je savjetovao kako da čuva njihovu vezu u tajnosti. Razmijenili su oko 30.000 poruka. Uspio je održati vezu uprkos tome što su njegova supruga i roditelji curice počeli sumnjati da se nešto događa. Na sudu se moglo čuti da je supruga policajca maltretirala djevojčicu jer joj je ukrala muža.

Nakon što je napustio službu, Didulica se preselio u Hrvatsku sa svojim sinom u januaru, 2013. godine, dok se u Australiji još uvijek vodila istraga protiv njega. S obzirom da Hrvatska s Australijom nema potpisan sporazum o izručivanju nije bilo pravnih osnova za izručenje ali je Didulica uhapšen kada je odlučio da iz Hrvatske pređe u Bosnu i Hercegovinu, gdje je navodno krenuo u posjetu. Australiji je izručen 2018. godine.

Naime, kako su tada prenijeli mediji, Didulicu je uhapsila granična policija BiH po međunarodnoj crvenoj potjernici Interpola.

Inače, suđenje Didulici se oteglo na nekoliko godina, najviše zbog pandemije virusa korona. Izricanje presude zakazano je za 9.jun. Inače, za krivična djela koja mu se stavljaju na teret zaprijećena je kazna i do 25 godina zatvora.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...