Search
Close this search box.

Ugostitelji u potrazi za konobarima: Ove godine je bolje, imamo radnike iz Azije, plaća i do 2.000 maraka

Podijeli članak:

Oglasi za posao u kojima se traži konobari, sa iskustvom ili bez njega, preplavili su tržište rada u Bosni i Hercegovini, a takvo stanje traje već dugo vremena. Dok poslodavci duž Jadranske obale ovih dana užurbano traže radnike, jedan poznati ugostitelj iz Travnika nudi konobaru mjesečnu plaću od čak 1.600 do 2.000 maraka.

Prema riječima predsjednika Udruženja hotelijera i restoratera BiH, Amira Hadžića, oduvijek je crnogorsko i hrvatsko primorje odvodilo naše konobare na tri mjeseca u sezoni. TRŽIŠTE RADA Konobar – jedno od najtraženijih zanimanja 2023; Zašto bh. ugostitelji odlaze, šta im nude zemlje EU-a?

To je, govori Hadžić, bilo normalno, međutim, on ističe da sad i unutrašnjost Hrvatske ima “jako” ugostiteljstvo “a nema kadra pa nam vuče puno radnika”.

– Da ne govorim o Zapadu. Najveća kritika ide poslodavcima. Nestašica konobara ne traje od jučer. Treba sjesti s ljudima pa pregovarati povećanje plaće i stimulanse da ne odlaze u sezoni. Treba se dogovarati o iznosu. Sada je već kasno. O tome treba misliti u februaru, martu.

Također, vlast je odavno trebala smanjiti obaveze na lične dohotke – smatra Hadžić.

Prema njegovim riječima, najniža plaća konobara u ugostiteljstvu je u našoj zemlji 1.200 maraka, a njenu visinu određuje je li u pitanju početnik ili profesionalac.

– Nema ispod ovog iznosa. Istu plaću ima i pomoćni radnik u kuhinji. Kvalitetne kuhare u hotelijerstvu plaćamo od tri pa i do 4.000 maraka – kazao nam je Hadžić.

Sarajevski ugostitelj i predsjednik Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo, Amar Trbović, kazao je da potražnje za konobarima ima, ali ne u mjeri kakva je postojala prošle godine.

– Sada je dobro jer ima par firmi koje dovode radnike iz Azije tako da će od ove godine u većoj mjeri biti uvezeni strani radnici tako da nećemo imati problema kao prošle i pretprošle godine – kazao nam je Trbović.

Plaća koja im se nudi je, ističe, 1.200 maraka.

 

 

(Faktor.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...