Ljubica Pribilović iz Turističke organizacije Budva ističe da se Crna Gora prethodnih mjeseci usredsredila na zapadno evropsko tržište, kao i na neke udaljene destinacije.

PROČITAJTE JOŠ:   Dobar početak sezone u jedinom bh. gradu na moru

– Samim tim, uvedene su i nove aviolinije. Najveći broj gostiju možemo očekivati iz zemalja bivše Jugoslavije i Albanije, ali tu su i uvijek rado viđeni gosti iz Zapadne Evrope – kaže Pribilović.

Usljed poskupljenja na svjetskom nivou, pitanje je kakve će cijene dočekati turiste ove sezone na crnogorskom primorju.

– Kada su u pitanju cijene, zbog poskupljenja cijena osnovnih namirnica, ne samo kod nas, nego i u regionu i svijetu, došlo je i do poskupljenja određenih usluga. Ugostitelji su najavili poskupljenje hrane i pića od 10 do 30 posto. Kada je smještaj u pitanju, može se naći od 10 eura po osobi u privatnom smještaju do cijena koje nude hoteli sa tri zvjezdice, od 30 eura sa doručkom za jedno noćenje, dok su veće cijene kod hotela sa četiri i pet zvjezdica – veli Pribilović.

PROČITAJTE JOŠ:   Prizore spektakularnog medenog mjeseca Kristijana Iličića podijelio poznati britanski magazin

Zadovoljan je predsezonom i Ivan Kadović, direktor jednog od budvanskih hotela. Poručuje da ne očekuje da ove godine stignu turisti iz Ukrajine, ali vjeruje da će biti dolazaka gostiju iz Rusije.

– Predsezona je bila veoma dobra, prvomajski praznici su pokazali da to može da bude jedan vjesnik dobre sezone. Prošle godine je procenat gostiju iz Ukrajine bio negdje oko 20 posto, ali ih ove godine ne očekujemo, s obzirom na dešavanja tamo. Ima jedan veći broj Ukrajinaca koji su tu. Što se tiče gostiju iz Rusije, oni su i prošle godine bili pod sankcijama, dolazili su preko Beograda, tako da isti broj njih očekujemo i ove godine. Što se tiče cijena, one još uvijek nisu porasle. Ali, pošto se bilježi rast cijena svih namirnica, očekujemo tokom sezone i rast cijena naših usluga“ – priča Kadović.

PROČITAJTE JOŠ:   Turistička sezona u Hrvatskoj odlično počela

Na pitanje, kako nadomjestiti nedolazak gostiju iz Ukrajine, Kadović ističe da je sada fokus na novo tržište.

– Najviše nam je turista iz Zapadne Evrope, dakle, Poljaka, Švajcaraca, Njemaca, Francuza, tako da mislim da bi taj dio Evrope mogao da zamijeni onaj dio od 20 posto turista koje smo imali iz Ukrajine – optimista je Kadović.