Ističu da zločin koji je počinio Mraović ne zabrinjava nikoga u Bosni i Hercegovini, osim žrtava.

– Ovaj monstruozni čin skrivanja posmrtnih ostataka žrtava, naročito u vlastitom dvorištu, predstavlja vrhunac moralne pokvarenosti i nepoštovanja prema životu i dostojanstvu onih koji su stradali tokom ratnih devedesetih godina. Pitanje je, kome je u interesu da se ovaj slučaj monstruoznog zločina zataška i minimizira? – ističu u saopćenju.

Zahtijevaju od Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko da bez odlaganja provedu postupak udaljavanja liječnika ili njegovo hapšenje.

– Ovaj čin ne samo da je u suprotnosti s etičkim i moralnim načelima medicinske profesije, već predstavlja duboko uvredu za pravdu i dostojanstvo svih žrtava rata u Bosni i Hercegovini. Nastavit ćemo pratiti ovaj slučaj i tražiti pravdu za žrtve genocida, kao i kaznu za one koji su se ogriješili o temeljna ljudska prava i vrijednosti. Nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu, te ćemo nastaviti zagovarati odgovornost za zločine počinjene u prošlosti – navodi se u saopćenju koje potpisuju predstavnici udruženja Žrtava i svjedoka genocida, Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Žena Podrinja, Žene Srebrenice i Majke Srebrenice.