Search
Close this search box.

Učestale nesreće na gradilištima: Kakva je zaštita radnika na radu

Podijeli članak:

Nakon što je u protekli četvrtak na gradilištu u Bihaću poginuo 51-godišnji radnik prilikom pada sa skele na gradilištu, ponovo je aktuelizirana tema sigurnosti i zaštite radnika na poslu.

Ovo je već četvrti smrtni slučaj koji se dogodio na gradilištima u Unsko-sanskom kantonu, a u svim slučajevima stradali su građevinski radnici.

U Upravi inspekcijskih poslova USK navode kako su na poslovima kontrole, kada se radi o uslovima i zaštiti na radu, angažovana tri inspektora, te navode kako je velika odgovornost poslodavaca da ispune sve potrebne uslove kada je riječ o sigurnom okruženju po radnike na poslu.

“Posebno bih istakla kako veliki broj poslodavaca ne posjeduju uredno izdata ljekarska uvjerenja za svoje zaposlenike. Znači, to se konkretno tiče zdravstvenog stanja radnika kojeg, recimo, poslodavac raspoređuje na četvrti ili peti sprat građevine da ispunjava radne zadatke. O tome se jednostavno ne vodi dovoljno računa”, kaže Sena Družić, inspektorica u oblasti zaštite na radu.

Prema njenim riječima, građevinarstvo je zbog svoje prirode jedna od privrednih oblasti gdje je nužno ispunjavati sve zakonske propise i obaveze.

Družićeva kaže kako poslodavci moraju više pažnje posvetiti utvrđivanju zdravstvenog stanja radnika koji se zapošljavaju, te posebno njihovoj obučenosti i edukaciji da obavljaju zadate poslove.

“U konkretnom slučaju Inspekcija će obaviti svoj dio posla kako bi se utvrdilo da li je poslodavac ispunio sve ono na što ga je zakon obavezao kako bi radnici imali potrebnu sigurnost na poslu”, kaže Družićeva.

Inače, u Inspekciji navode kako su velike migracije s ovih prostora dovele do deficita stručne radne snage, pa poslodavci često zapošljavaju osobe koje svojom stručnošću ili edukacijom ne ispunjavaju kriterijume koji se traže za obavljanje određenih poslova.

Podsjećamo da je u protekli četvrtak na gradilištu u naselju Ceravci, na području Bihaća, smrtno stradao 51-godišnji P.D., radnik iz ovoga grada. Prema raspoloživim informacijama, on je prilikom rada pao sa skele, sa velike visine, i usljed pada zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

“Na lice mjesta je izašla uviđajna ekipa, sastavljena od dežurnog istražitelja Odsjeka krim-policije Policijske stanice Bihać i dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva USK. Po ovom događaju se provode i druge službene mjere i radnje. Istraga je u toku, pod samim direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva USK”, izjavila je povodom ovog događaja Ines Zulić, zamjenica portparola MUP-a USK.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...