Učenici OŠ ‘13.rujan’ sudjelovali u ‘Velikoj školi mira’

Podijeli članak:

Učenici u OŠ „13.rujan“ Jajce, koji su sudjelovali u “Velikoj školi mira”, nastavili su s novim aktivnostima u Mirovnoj sekciji kroz ekološki projekt pod nazivom Briga za zajednički dom. Projekt provodi Centar za mirovno obrazovanje iz Sarajeva.

Ta je ekološka priča u Jajcu započela 29. i 30. ožujka, a kako bi bila što potpunija, odlučili smo se na dva dijela ekološke akcije. Prvi dio odvijao se na igralištu i u dvorištu OŠ „13. rujan“. Drugi dio upriličen je u samostanu Školskih sestara franjevki u Jajcu.
Učenici III.1 razreda obogatili su svoj školski vrt sadnjom ruža sa s. Ivom Klarić koja i vodi Mirovnu sekciju. Učenici V.2 razreda na satu vjeronauka pisali su eko poruke koje će ukrašavati zidove naše škole i koje će biti podsjetnik o našoj povezanosti sa stvorenim svijetom. Dok su učenici V.1, V.2 i VI.2, s nastavnicima Barbarom Bagarić, Dženetom Rabićem i s. Ivom Klarić pokupili smeće unutar školskog dvorišta i igrališta.
U drugom djelu aktivnosti, tridesetak učenika V.1, V.2 i V.a posjetio je sestre koje su ih ukratko upoznale sa životom sv. Franje Asiškoga, zaštitnika ekologije. Taj je svetac sva stvorenja nazivao braćom i sestrama, a sa svime stvorenim osjećao se u srodstvu. U samostanskom dvorištu zasadili su desetak cvjetnih trajnica koje će ukrašavati dvorište, a mlade prijatelje ekologe privlačiti da navrate i vide kako se sestre brinu o povjerenim „dragocjenostima – životu – biljkama“.

Cilj je ove aktivnosti podići svijest o brizi za zajednički dom te kod najmlađih razviti istančanost da svatko može dati svoj doprinos za skladan zajednički dom – Zemlju, kao onoga dana kad je Bog stvorio svijet. Nadamo se da ćemo ovim projektom i aktivnostima probuditi svijest i svojih sugrađana o važnosti očuvanja okoliša te vjerujemo da ćemo ovim malim koracima „prozračiti“ zajednički dom u kojem ćemo svi disati punim plućima, poručili su OŠ “13. rujan”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Norveški teniser Kasper Rud plasirao se u finale Rolan Garosa, drugu godinu zaredom i...

Državljanin BiH (45) na privremenom radu u Austriji stradao je jutros u nesreći koja...

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...