Učenici iz Jajca posjetili Zagreb u čast Nikole Šopa

Podijeli članak:

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” podružnica Jajce proteklog vikenda organiziralo je nagradno putovanje za učenike koji su učestvovali u 22. Šopovim danima na Plivi. Ovaj izvanredan izlet doveo je učenike iz Srednje škole “Nikola Šop” i Srednje strukovne škole “Jajce” na putovanje u Zagreb, pružajući im priliku da oda počast velikom pjesniku Nikoli Šopu te istraže brojne značajne znamenitosti.

Središnja svrha ovog putovanja bila je posjet grobu Nikole Šopa, jednog od najistaknutijih bh. pjesnika, na zagrebačkom Mirogoju. Učenici su sa sobom donijeli svježe cvijeće i upalili svijeće kako bi izrazili svoje duboko poštovanje prema ovom velikom književniku. Nakon toga, više od 30 učenika iz obiju škola recitirali su Šopove pjesme na Šopovom spomeniku, stvarajući tako poseban trenutak poezije i kulture.

Međutim, Mirogoj nije samo posvećen Nikoli Šopu. Ovo povijesno i prekrasno groblje u Zagrebu čuva uspomene na mnoge druge poznate ličnosti, uključujući Miroslava Krležu, Franju Tuđmana, Dražena Petrovića, Enu Begović te brojne druge čije su životne priče ostavile neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske. Učenici su imali priliku prošetati kroz povijest i upoznati se s njihovim značajem u oblikovanju kulture i društva.

Nakon posjeta Mirogoju, učenici su nastavili svoj obilazak Zagreba, gdje su istražili i druge značajne znamenitosti, uključujući Katedralu, Gornji grad, Trg bana Josipa Jelačića i mnoge druge. Ovaj izlet omogućio je mladima bolje razumijevanje glavnog grada Hrvatske, istraživanje bogate kulturne baštine i povijesti te stvaranje novih iskustava izvan njihova uobičajenog okruženja.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon obilaska, učenici su imali priliku za slobodne aktivnosti u Zagrebu, gdje su mogli uživati u šetnjama, kupovini suvenira ili istraživanju lokalnih restorana i kafića.

– Još jednom zahvaljujemo svim učenicima i njihovim nastavnicama profesoricama na sudjelovanju na 22. Šopovim danima na Plivi, proučili su iz Napretka.

Ovo putovanje ostavit će trajne uspomene i nadahnuti mlade da cijene kulturnu baštinu i velike pojedince poput Nikole Šopa.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...