Search
Close this search box.

Učenici iz Bihaća zablistali na olimpijadi u Engleskoj

Podijeli članak:

Učenici “Richmond park collegea” iz Bihaća, privatne srednjoškolske ustanove koja već dugo postoji i djeluje u gradu na Uni, zablistali su na “International Greenwich Olympiad”, prestižnom takmičenju srednjoškolaca koje je prije nekoliko dana održano u engleskom gradu Oksfordu.

U konkurenciji 148 škola iz 48 zemalja svijeta, učenici iz Bihaća su, u različitim takmičarskim kategorijama, osvojili jednu zlatnu i tri srebrne medalje, “Nezavisne novine“.

Učenici su se takmičili u parovima, a najveći uspjeh postigli su Daris Filović i Hadžera Đug, koji su osvojili prvo mjesto i zlatnu medalju u kategoriji kratkog igranog filma, dok su se bronzanim medaljama okitili Ammar Horozović i Ena Alivuk, te Omar Muhtari i Davud Štulanović u kategorijama inžinjering i zaštita životne sredine. Inače, Filović i Đugova su svojim kratkim petominutnim filmom pod nazivom “Return” pobrali simpatije publike i žirija, a film je i prikazan kao pobjednički uradak na ovom prestižnom natjecanju. Ovo dvoje srednjoškolaca iz Bihaća su sa ovim filmom ove godine pobijedili na bosanskohercegovačkoj naučnoj olimpijadi BOSEPO, koja je održana u Sarajevu.

Interesantno je kako je cijeli film snimljen mobilnim telefonom, a montažu i produkciju potpisuje Filović, dok je Đugova uradila ideju i scenarij.

Ovo dvoje učenika tako nastavljaju da nižu uspjehe sa svojim projektima, pa ih je tako nedavno pozvala i Kineska asocijacija za nauku i kulturu da sudjeluju na prestižnom takmičenju pod nazivom Chinese Adollescents Science and Techonology Innovation Contest (CASTIC), koje će biti održano krajem jula ove godine u kineskom gradu Tianjin.

Filović i Đugova su u februaru 2023. godine na “Bosepo olimpijadi” osvojili i nagradu u oblasti inžinjeringa, a Kinezi su izrazili želju da im predstave svoj projekat.

CASTIC takmičenje u inovacijama održava se 38. put u Kini, jedno je od najvećih i najprestižnijih u svijetu, a okuplja predstavnike više od 55 zemalja sa preko 500 projekata. CASTIC organizacija će snositi sve troškove za učesnike, izuzev putnih, koje sami moraju osigurati.

Ovo dvoje učenika će u Kini nastupiti i predstaviti svoj projekat besplatnog centralnog grijanja, a pratiće ih i direktor Richmond park collegea iz Bihaća, kao i predsjednik BOSEPO-a.

Trenutno su Filović i Đugova u procesu traženja sponzora za odlazak u Kinu i vjeruju da institucije i preduzeća imaju vjere u pamet bh. omladine, koja i pored teških uslova uspijeva ostvariti vrhunske rezultate kada su u pitanju nauka i umjetnost.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...