Search
Close this search box.

U Tuzli snimljen igrani film “Sve si u pravu”: Kako u bh. društvu ostati moralan?

Podijeli članak:

Bosanskohercegovačka kinematografija postala je bogatija za još jedan igrani film, a riječ je o ostvarenju “Sve si u pravu”, za koje režiju potpisuje tuzlanski umjetnik Azur Jahić. 

Film “Sve si u pravu” donosi splet priča koje savršeno oslikavaju aktuelno vrijeme u kojem živimo, a u kojem smo izloženi raznim izazovima, posebno onima koji pokušavaju pogaziti moralnost i etičnost.

Jahić je tekst za ovo filmsko ostvarenje počeo pisati u vremenu pandemije koronavirusa, a veoma brzo njegova razmišljanja su ostajala na papiru.

“Ekranizirao sam priču koja oslikava naše današnje živote, odnosno jasno se uklapa u vrijeme u kojem živimo. Gledatelji će imati priliku vidjeti ljude koji su izrazito etični i moralni, međutim, situacije ih navode u sukobe sa samim sobom. Generalno, danas je veoma teško ostati čist kao suza jer i najispravniji ljudi prije ili kasnije moraju pokleknuti”, kaže Jahić.

Film suštinski prati muškarca, koji je odrastao u porodici s velikim moralnim načelima, ali ga okrutnost bh. sistema odvodi u sasvim drugom smjeru. Krajnja odluka koju donese ostavit će najviše refleksija u ostatku njegovog života.

“Obična osoba je ta koju sistem gazi, bez mogućnosti da napreduje i dobije zaposlenje. U jednom trenutku, nalazi se u takvoj situaciji u kojoj mora donijeti odluku o tome da li će zadržati svoja moralna načela i ostati čistog obraza, ili će ipak prevagnuti na onaj tas vage koji je pun i koji mu donosi mnogo toga”, priča nam Jahić.

Film je sniman na tuzlanskim lokacijama, a uloge su utjelovili Armin Filipović, Irfan Kasumović, Jasmina Čelebić-Tanović, Jasmina Dedić-Ibrić, Midhat Kušljugić, Mirza Ćatibušić, Milenko Iliktarević, Irma Zukić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić i Damir Kahrimanović.

Muziku potpisuju Edvin Hadžić i Azur Jahić, za maske je bila zadužena Una Stjepić, dok je kostimografkinja Vesna Teodosić. Uz Jahića, za snimanje kamerom je bio zadužen i Jasmin Jatić.

Premijerno prikazivanje filma očekuje se na jesen u Tuzli, a do tada gledatelji mogu pogledati trailer koji je objavljen prije nekoliko dana.

Azur Jahić je tuzlanski kantautor, tekstopisac i video kreator, a njegov stvaralački opus je prilično bogat. Osim što je napisao i komponovao više od 100 pjesama za druge izvođače u svim žanrovima, autor je humoristične TV serije “Amidžići”, kao i okvirno 170 epizoda TV emisija za djecu.

Potpisao se i kao kompozitor za brojne dokumentarne i zabavne TV serije, producirao je pozorišne predstave, a na sve to je to je i autor kratkog igranog filma “Radio”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanskohercegovački napadač Ermedin Demirović je asistencijom debitovao za Stuttgart u prijateljskom susretu protiv Fortune...

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al'Dino, održat će svoj...

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja...

Da kockanje kao navika i ovisnost ne poznje granice, pokazuju i najnoviji podaci iz...

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se ove godine održala u Velikoj Britaniji...