U Trebinju pred Novu godinu rezervisani svi smještajni kapaciteti, epidemiolozi upozoravaju – nije vrijeme za okupljanja

U Trebinju su pred Novu godinu rezervisani svi smještajni kapaciteti. Epidemiolozi upozoravaju da nije vrijeme za masovnija okupljanja i proslave, jer bi svako kršenje preporučenih mjera moglo da dovede do povećanja broja zaraženih. Iz policije poručuju da neće sjediti skrštenih ruku. Za praznike su pripremili akciju “Praznik”.

[embedded content]

U Policijskoj upravi Trebinje trenutno ne raspolažu podacima da će se negdje organizovano čekati Nova godina i tako direktno kršiti epidemiološke mjere koje je propisao Štab za vanredne situacije Republike Srpske.

JOVANA CVIJETIĆ, glasnogovornica PU Trebinje

“Ono što treba da se naglasi je da je akcija ‘Praznik’ počela i traje od 20. decembra do 15. januara naredne godine. U akciji ‘Praznik’ su uvijek pojačane aktivnosti policijskih službenika zbog predstojećih praznika”.

Epidemiolozi upozoravaju – trenutna epidemiološka situacija u Trebinju je nepovoljna!

JELENA DURIĆ, glavna epidemiologinja Doma zdravlja Trebinje

“Budući da sam već napomenula da u Trebinju postoji visok rizik infekcije novim koronavirusom, što je neko pametno primjetio – duh je pušten iz boce, dakle imamo visoku transmisiju virusa u zajednici. Svako popuštanje mjera, svako nepoštovanje dovešće do skoka oboljelih”.

Iako je epidemiološka situacija nepovoljna, to nije spriječilo turiste da rezervišu zimski odmor u Trebinju. Gradonačelnik kaže da nisu u prilici da zabrane dolazak, posebno kada je opredjeljenje da se privreda ne zaustavlja, ali da je prioritet trebinjskih vlasti zdravlje stanovništva. Zato i Trebinjcima i turistima kratka i jasna poruka: Pridržavanje propisanih mjera
je obaveza!

MIRKO ĐURIĆ, gradonačelnik Trebinja

“Da se pridržavaju mjera, da poštuju sve ono što je donešeno… Imamo dosta lijepog sadržaja, bez većih grupa da sve to obiđemo, da se lijepo provedemo i da razmišljamo o našim najbližim koji su rizičnija katgorija, o sebi i o doktorima i medicinskim radnicima”.

Prema posljednjim informacijama, u Trebinju je od početka pandemije koronavirusom zaraženo 1.513 ljudi, a 46 njih je preminulo. Zato i pred praznike još jednom upozorenje ljekara: Štitite sebe i druge.

BHRT