U svijetu padaju cijene nekretnina, ali ne i u BiH!

Podijeli članak:

U samom centru grada, cijene dostižu i do 8000 KM. Van njega nešto povoljnije, ali i dalje preskupo jer i za nekretninu na periferiji morate izdvojiti do 3500 KM. Zbog toga najviše brinu oni koji nisu riješili stambeno pitanje. Oni srećniji, ne razmišljaju o tome

Da li je pravo vrijeme za rješavanje stambenog pitanja i hoće li uskoro biti? Pitanje je koje zanima mnoge koji ovo pitanje nisu riješili. Jer, trenutno, kvadrat stana raste i do 8.000 KM u glavnom gradu, no, osim cijena prodaje, precijenjen je i najam.

Obezbijediti pristojnu nekretninu, za prosječan džep odavno je misaona imenica. U Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, tradicionalno su najskuplji stanovi. Tome kumuju inflacija, a ne zaostaje ni manjak ponude – piše N1.

Iako su cijene nekretnina u svijetu u blagom padu, u BiH to nije nešto čemu se možemo nadati u narednom periodu. Stručnjaci pojašnjavaju da je to zbog toga što se u glavnom bh. gradu manje i gradi.

U samom centru grada, cijene dostižu i do 8000 KM. Van njega nešto povoljnije, ali i dalje preskupo jer i za nekretninu na periferiji morate izdvojiti do 3500 KM. Zbog toga najviše brinu oni koji nisu riješili stambeno pitanje. Oni srećniji, ne razmišljaju o tome.

Proučavaju, kalkulišu, rizikuju najviše mladi, koji žele da imaju vlastiti krov nad glavom. Alen Tucaković, međutim, nakon 13 godina života u Sarajevu, uspio je u tome. No, ne bez pomoći.

“Moram reći da bi to bilo teško ostvarivo da nije bilo mojih roditelja, pogotovo u ovoj sredini i u vremenu gdje cijene nekretnina u BiH divljaju, u vremenu inflacije, vremenu koje je, zaista, nestabilno, mislim da je velika odgovornost odlučiti se na ovakav korak”, rekao je Alen Tucaković.

Ondje gdje se gradi, povoljnije su i cijene. U Istočnom Sarajevu se, stoga, i dalje može naći povoljnija, ali atraktivna nekretnina, u odnosu na komšiluk ,s druge strane entitetske linije.

(Buka)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...