U Švedskoj broj umrlih prešao 12.000

U Švedskoj je u protekla 24 časa od kovida 19 umrlo 89 osoba, čime je broj umrlih porastao na više od 12.000, saopšteno je danas iz švedske Agencije za zdravlje.

Od početka pandemije u Švedskoj je umrlo 12.028 osoba. Stopa mortaliteta u toj zemlji po broju stanovnika mnogo je viša nego kod ostalih nordijskih zemalja, ali je manja od nekoliko evropskih država koje su uvodile blokade.

U protekla 24 časa u Švedskoj je zaraženo 7.758 osoba.

Međutim, broj zaraženih novom, britanskom varijantom virusa, koja je mnogo zaraznija, je u porastu i zvaničnici ističu da je previše rano za ukidanje restrikcija.

“Postoji visok rizik od trećeg talasa ukoliko ne budemo otporni. Potrebno je da zabrane ostanu na snazi kako bi se spriječilo dalje širenje virusa”, naglasio je glavni epidemiolog Anders Tegnel.

Vlasti su danas produžile zabranu točenja alkoholnih pića nakon 20.00 časova, a radnici u javnom sektoru će raditi od kuća do 31. maja.

Švedska je saopštila da je u pripremi digitalni pasoš za vakcinu koji će biti uveden do ljeta, ukoliko budu usaglašeni međunarodni standardi.

BHRT