U susret konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća Mostara

Konstitututivna sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara, prva takva od 2008. godine biće održana u petak u gradskoj vijećnici. Pretpostavlja se i da bi na prvoj sjednici već moglo biti odabrano rukovodstvo budućeg vijeća. Međutim, i dalje je upitno ko bi mogao postati budući gradonačelnik Mostara.

[embedded content]

Ni nakon posljednjeg sastanka predstavnika Koalicije za Mostar i BH bloka, nijedan od kandidata za gradonačelnika nije osigurao većinsku podršku za prvi krug glasovanja. Koalicija za Mostar, predvođena SDA ponudila je Bh bloku ulazak u širu koaliciju koja bi uključivala obje koalicije skupa sa HDZom BiH kao i podršku Irmi Baraliji za gradonačelnicu, ukoliko ona prođe u drugi krug glasanja, a tražili su njihovu podršku u obrnutom slučaju. BH blok je odbio oba prijedloga.

ZLATКO GUZIN, kandidat za gradonačelnika Mostara ispred Кoalicije za Mostar

Ukoliko bi Baralija u prvom krugu dobila više glasova od kandidata koalicije onda bi koalicija podržala u drugom i trećem gospođu Baraliju, međutim na naše pitanje dali bi to bilo i u obrnutom smislu u podršci BH bloka meni kao kandidatu, nismo dobili pozitivan odgovor kao i za sada negativan odgovor u smislu koaliranja u Gradskom vijeću

Baralija je istakla pozitivne aspekte sastanka u kojima su se složili poput implementacije presude Sejfić Finci u Gradskom vijeću Mostara te spremnost da međusobno podrže sve pozitivne prijedloge, međutim iz BH bloka prije sjednice u petak ne žele spekulirati.

IRMA BARALIJA, kandidat za gradonačelnika Mostara ispred BH Bloka

Statut i prava vijećnika i vijećnica su vrlo jasni, bilo tko može predložiti bilo koga i bilo ko može bit kandidat, i to ćemo vidjeti u petak i uopće ne bih raspravljala koliko tko ima ruku ili nema, s obzirom da se većina nije izjasnila oko kandidata ni podrške

Članovi obje koalicije nakon današnjeg sastanka kazali su kako službenih pregovora sa HDZ-om BiH nije bilo, ali kako se za dobrobit Mostara mora razgovarati sa svima. Ostaje upitnik i oko broja sudionika prve sjednice vijeća budući da je najmanje jedan vijećnik trenutno pozitivan na koronavirus i neće moći prisustvovati sjednici.

BHRT