U subotu ispraćaj konjanika iz Jajca na Ajvatovicu

Dugogodišnja je tradicija da u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce sa musale Varošnice konjanici iz Jajca kreću ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će ove godine biti održan centralni događaj manifestacije “511. Dani Ajvatovice”.

U toku su prijave konjanika, a do sad se prijavilo njih 16 koji će svojim učešćem na ovoj tradicionalnoj manifestaciji predstavljati Medžlis islamske zajednice Jajce.

Grupa jajajčkih konjanika obučenih u tradicionalnu nošnju poslije podne-namaza u subotu će krenuti ka Ajvatovici, najvećem muslimanskom dovištu u Evropi. Na putu ka Ajvaz – dedinoj stijeni u Donjem Vakufu će se pridružiti defileu ovogodišnje ajvatovačke konjice.

Pohod ka Ajvatovici i prolazak vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu, uz prigodan vjerski program, planiran je za nedjelju 27. juni.

 

Duga tradicija

Ajvatovica je najveća vjerska i kulturna manifestacija Bošnjaka koja trajno podsjeća na veliku pobožnost i požrtvovanost Ajvaz-dede u nastojanju da učini dobro djelo i pomogne ljudima. Legenda o Ajvaz-dedi i odlazak na dovište kod njegove stijene tradicija je koja vjekovima živi i prenosi se s generacije na generaciju kod bosanskih muslimana.

Prema predanjima, Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, nakon što se nastanio u Pruscu u 15. stoljeću, nakon dugotrajne suše 40 dana i noći učio je dovu za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, 40. noći se stijena na današnjem dovištu razdvojila te je iz nje potekla voda.

 

 

(MIZ Jajce)