U Španiji novo pooštravanje mjera

Španski region Katalonija objavio je pooštravanje mjera za suzbijanje širenja virusa korona, poput zabrane putovanja između opština, zatvaranje teretana i tržnih centara te izdavanje dozvola za rada vikendom samo za prodavnice sa najnužnijom robom, poput apoteka.

Nove mjere u Kataloniji, koja nakon Madrida ima najveći broj zaraza i smrtnih slučajeva u Španiji, na snagu stupaju u četvrtak 7. januara i trajaće do 17. januara.

“Moramo da zaustavimo prenos i najbolji način za to je smanjenje svih socijalnih aktivnosti”, rekla je zvaničnik regionalne Zdravstvene službe Alba Verges, napominjući da će finansijska pomoć biti data sektorima koji su najviše pogođeni novim zabranama.

Nove zabrane neće uticati na rad barova i restorana koji mogu da imaju klijente za doručak i ručak te da za večeru ponude dostavu.

U prethodnih nekoliko dana i drugi španski regioni, poput Andaluzije, Mursije ili Ekstremadure najavili su nove restriktivne mjere. U Madridu su blaže restriktivne mjere u odnosu na ostatak zemlje ali je nekoliko oblasti blokirano usljed više stope zaraženosti.

Španija je među najteže pogođenim zemljama u svijetu pandemijim virusa korona sa više od 50.000 umrlih i blizu dva miliona zaraženih.

BHRT