Search
Close this search box.

U Sloveniji se već drugu godinu zaredom uspješno održava dopunska nastava bosanskog jezika

Podijeli članak:

Uspješno je završena druga školska godina tokom koje se u nekoliko slovenskih osnovnih škola odvijala dopunska nastava bosanskog jezika i kulture.

Projekt je pokrenut prije dvije godine uz napore i trud Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS) i u saradnji sa slovenskim Ministarstvom obrazovanja i kako je najavljeno, nastavlja se zahvaljujući entuzijazmu i predanosti profesora bosanskog jezika i književnosti.

Unatoč činjenici da su mnogi od profesora primarno zaposleni u drugim sektorima, ipak oni posvećuju svoje slobodno vrijeme i energiju i bez nadoknade održali su 60 časova godišnje djeci bosanskog porijekla, ali i onima koji su se iz radoznalosti pridružili da se upoznaju sa jezikom i kulturom BiH.

Predsjednik društva, Edvin Dervišević, kaže da je cilj održati i razvijati ljubav prema Bosni i Hercegovini među mladim generacijama.

“Djeca koja razumiju kulturu iz koje dolaze, lakše prihvataju raznolikosti. Cilj nam je da djeca porijeklom iz BiH kroz učenje svog jezika i kulture za sebe nađu stabilno mjesto u slovenskom društvu”, kaže Dervišević.

U toku su i pregovori BADS-a sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani o kreiranju kurikuluma kako bi bosanski jezik kroz nekoliko godina postao i ocjenjivani izborni predmet.

Do tada, BADS će učiniti sve što je u moći bosanskih akademika u Sloveniji da se nastava bosanskog jezika održava i dalje, u što većem broju škola, saopćeno je iz BADS-a.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al'Dino, održat će svoj...

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja...

Da kockanje kao navika i ovisnost ne poznje granice, pokazuju i najnoviji podaci iz...

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se ove godine održala u Velikoj Britaniji...

Prošle sedmice građani Donje Suvaje pored Gračaca protestvovali su nakon što su prilikom radova...