Jajce Online
GLOBUS

U školskim uniformama pronađene opase kemikalije koje dugoročno ugrožavaju zdravlje djece

Najnovija istraživanja kažu da školske uniforme u Sjedinjenim Državama i Kanadi sadrže visoke razine “trajnih kemikalija”.

Poznate kao PFAS, koriste se u odjeći kako bi tekstil bio otporniji na prljavštinu i vodu, ali se povezuju s astmom, pretilošću i problemima s plodnošću, piše BBC.

Zdravlje djece koja dođu u kontakt s ovim kemikalijama može biti dugoročno ugroženo, smatraju znanstvenici.

Tisuće “vječnih kemikalija” nalaze se u tlu i vodi. Mogu se naći i u ljudskom tijelu, ako se progutaju. Izravan utjecaj ovih kemikalija na ljudsko zdravlje nije jasan, no znanstvenici su zabrinuti zbog izloženosti ljudi, posebice djece i mladih čija je težina niža i osjetljiviji u razvoju pa mogu imati veće zdravstvene probleme..

Procjenjuje se da oko 20 posto učenika u SAD-u i Kanadi nosi školske uniforme, kako u javnim tako iu privatnim školama.

Rastuća zabrinutost oko PFAS-a dovela je do zabrane nekih kemikalija u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU. U Ujedinjenom Kraljevstvu, dobrotvorna organizacija za zaštitu okoliša Fidra vodila je kampanju informiranja trgovaca o prisutnosti PFAS-a u školskim uniformama.

-Oni koji su kupili uniforme s ovim premazima prali su ih i mijenjali jednako kao i ljudi koji nisu kupili uniforme otporne na mrlje”, rekla je Claire Cavers, viša voditeljica projekta u Fidri.

-Nakon 10 do 20 pranja, premazi su se skidali, pa su gubili funkciju zbog koje su kupljeni, dodala je, objavio je BBC.

Povezane vijesti

Rusija navodno provodi kampanje u tri nove zemlje, evo odakle regrutiraju nove vojnike: stranim borcima nude se financijski poticaji, ali to nije sve…

admin

Pojeo vuk – ponija! I to Predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen! Truplo nedaleko od kuće pronašao muž, a analiza će pokazati je li posrijedi ‘stari prijatelj‘

admin

Kako mu se princ Salman ne želi javiti na telefon, Biden ga odlazi u Arabiju ponizno moliti da poveća proizvodnju nafte, a sve kako bi nam benzin pojeftinio. A onda je uskočio Putin…

admin