U sklopu Šopovih dana na Plivi upriličena književna večer Tanje Stupar-Trifunović

Podijeli članak:

U sklopu 21. Šopovih dana na Plivi u petak navečer održana je književna večer u Domu kulture u Jajcu na kojoj se predstavila nagrađivana bh. pjesnikinja Tanja Stupar-Trifunović.

Tom prigodom Stupar-Trifunović govorila je o knjizi “O čemu misle varvari dok doručkuju”, koja je proglašena za najbolju knjigu poezije u BiH 2007./08 godini.

Osvrnula se na rečenicu iz te knjige koja glasi: “Takvi su varvari, mrze pjesnike jer misle da su hulje i neradnici. Takvi su pjesnici, hulje i neradnici”, kazavši kako pjesnici nisu neradnici ali da moraju imati svoje vrijeme i prostor za svoje stvaralaštvo.

Knjiga pjesama “Zmijštak” je izdana 2022. godine i to je knjiga zavičajne poezije, knjiga o umornim ljudima, o ljudima kojih više nema. Stupar-Trifunović kazala je kako čovjek sazrijeva i stari životni put ga vodi da se vrati u zavičaj iz kojeg je potekao, u zavičaj koji ponekad i ne budi samo lijepa sjećanja.

Roman “Satovi u majčinoj sobi” je dobitnik je nagrade Europske unije za književnost 2016. godine. To je roman koji preispituje odnos majke i kćeri. Satovi u majčinoj sobi istovremeno su nesvakidašnja priča o sudbini dvije moderne žene iz dvoje različite generacije. Roman koji nemilosrdno otkriva međuprostor između onog što žena hoće i onog što se od nje sa svih strana zahtijeva.

Pored predstavljanja na središnjoj književnoj večeri Tanja Stupar-Trifunović je s unukom Nikole Šopa, Stjepanom Adrianom Kostreom, posjetila jajačke osnovne i srednje škole gdje je razgovarala s učenicima i predstavila svoja djela.

 

federalna.ba/Fena

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...