U Sarajevu otvoreni Dani arhitekture, najveći događaj te vrste u Bosni i Hercegovini

Podijeli članak:

Dani arhitekture zvanično su otvoreni u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina izložbom “100 ideja za Zapadni Balkan”.  Kuratori izložbe i samog festivala su Michael Walczak i Hubert Klumpner.

Prije samog zvaničnog otvorenja, publici je predstavljen prvi arhitektonski vodič Sarajeva, prvi strukovni vodič u ovom dijelu Evrope, čiji su autori Nedim Mutevelić, Irhana Šehović, Dunja Krvavac, Jasmin Sirčo, Senka Ibrišimbegović, Irfan Salihagić, Edin Sarić, Farah Zubović, Zerina Salketić i Edin Zoletić.

Izdavač vodiča je DOM Publishers iz Berlina, a dijelovi knjige prezentovani su u vidu izložbe.

Dani arhitekture se nastavljeni su u kinu Meeting point predavanjima arhitekte Alberta Achammera (Njemačka), Ruedija Baura (Francuska), Joaquína Millána Villamuelasa (Španija), Johannesa Tovatta (Švedska), Scotta Doiga (UK/Norveška) i Veljka Radulovića (Crna Gora).

Ovogodišnja manifestacija obilovat će mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema je Olimpijska arhitektura, gdje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a sa osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

Kino Meeting point će i ove godine biti centralna tačka predavača i publike, ali će se ostatak festivala održavati širom Sarajeva: Historijski muzej, Olimpijski muzej, Umjetnička galerija, Galerija Manifesto, Urban design studio i Austrijska kuća.

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizuje arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...