U Sarajevu otvoren 15. Telemach Omladinski Film Festival

Podijeli članak:

Svečanom ceremonijom otvaranja u Pozorištu mladih, te projekcijama na otvorenim kinima Poli Open Air Gimnazijska, Vils Summer Screen i Ilidža Open Air večeras je počeo 15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo.

“Ovo je najspektakularnije izdanje OFF-a do sada, sa najvećim brojem premijera te novim programima, koji će zasigurno privući veći broj ljubitelja filma. Bit će prikazano 59 filmova iz 14 zemalja u šest selekcija na šest lokacija”, kazao je direktor Festivala Kenan Musić.

Kaže da se očekuje više od 18.000 posjetilaca, a danas je već stiglo 50 gostiju iz 14 zemalja.

“Drago mi je što je večeras u Pozorištu mladih Festival otvoren projekcijom filma “Finechy Lane” u kojem glumi mladi sarajevski glumac Harun Ćehović, koji je nedavno magistrirao na Royal Academy of Art u Londonu. Reditelj filma je Marco de Rosso. Ovim filmom odajemo počast Harunu i svim mladim glumcima i filmskim autorima koji nižu uspjehe ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom svijeta”, dodao je Musić.

Prvo festivalsko veče svojim prisustvom uveličao je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, koji je ovom prilikom istakao da osjeća veliko zadovoljstvo što Sarajevo pored Sarajevo Film Festivala ima i ovaj Omladinski Film Festival.

“Važno je da mladi filmski radnici imaju prostor da pokažu svoje talente. Bosna i Hercegovina, kao i region je bogat takvim talentima i bez ovakvog festivala oni ne mogu da pokažu svoje znanje i da se umreže sa starijim kolegama i steknu dodatno znanje. Zbog toga podrška Vlade Kantona Sarajevo ovim i sličnim projektima nikada neće izostati”, ističe Uk.

Nakon ceremonije otvaranja Festivala, za sve ljubitelje filma i dobre zabave na trgu ispred Narodnog pozorišta bit će održan koncert makedonskog DJ-a Kirila Džajkovskog.

U okviru ovogodišnjeg Festivala bit će upriličene i besplatne projekcije dugometražnih filmova iz tri selekcije u sklopu Ilidža Open Air na ljetnoj pozornici te Vils Summer Screen u kinu između muzeja. Posjetitelje očekuje i sjajan program dugometražnog filma u sklopu otvorenog kina Poli Open Air Gimnazijska te projekcije takmičarskih kratkih filmova u sklopu Pozorišta mladih.

Ulaznice su već u prodaji za projekcije u sklopu Poli Open Air Gimnazijska, Pozorištu mladih te za Central Clubbing party, dok su ulaznice za ostale sadržaje besplatne i mogu se preuzeti na tickets.omladinski.ba,

Fizička prodaja karata vršiće se putem Box office-a, a radno vrijeme je svaki dan do kraja Festivala od 11 do 20 sati na trgu ispred Pozorišta mladih.

Festivalska groznica ove godine trajaće duže s obzirom na to da je Vlada KS dala saglasnost za rad ugostiteljskim objektima do 02:00 za vrijeme trajanja OFF-a.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...