U SAD-u prošle sedmice 15.000 umrlih, najveća smrtnost od aprila

U Sjedinjenim Američkim Državama prošle sedmice je od posljedica Covida-19 umrlo 15.000 ljudi, što je najveći broj umrlih u jednoj sedmice od aprila mjeseca, a zdravstveni dužnosnici upozorili su da najgore tek dolazi, javlja Reuters.

Broj novih slučajeva koronavirusa popeo se za 19 posto na 1,4 miliona u prošloj sedmici, nakon pada koji je registriran sedmicu prije, jer su mnogi centri za testiranje bili zatvoreni tokom praznika Dana zahvalnosti.

Rhode Island i Indiana imali su najveći broj novih slučajeva koronavirusa po stanovniku, na svakih 100.000 stanovnika dijagnosticirano je više od 700 novozaraženih.

Vladini i zdravstveni dužnosnici upozorili su da će sljedećih sedmica i mjeseci slučajevi novih infekcija i smrtni slučajevi rasti još više zbog onih koji putuju i okupljaju se s porodicom.

Južna Dakota i Sjeverna Dakota bile su vodeće po smrtnosti srazmjerno broju stanovnika prošle sedmice.

Što se tiče ukupnog broja smrtnih slučajeva, Texas i Illinois su imali najviše, svaka država zabilježila preko 1.200 umrlih.

Širom SAD-a, 10,5 posto testova je prošle sedmice bilo pozitivno na virus, u odnosu na 9,8 posto sedmicu ranije.

Od 50 država, 34 su imale pozitivnu stopu testa od 10 posto ili više. Najviše su stope imale Iowa i Idaho s 52 posto, i Južna Dakota s 50 posto.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra pozitivne stope testova iznad 5 posto zabrinjavajućima jer ti procenti sugeriraju da u zajednici ima slučajeva koronavirusa koji još nisu otkriveni.

BHRT