Search
Close this search box.

U podnožju Kozare nova oaza za ljubitelje aktivnog turizma, ali i dobrog vina

Podijeli članak:

Iako još ne spada među turistički najpopularnija odredišta u Bosni i Hercegovini, Bosanska Dubica jedna je od onih općina čiji će prirodni, gastronomski i kulturno-historijski aduti u budućnosti sigurno privlačiti sve veći broj domaćih i stranih gostiju.
Zbog svog geografskog položaja na sjeverozapadu Bosne, uz granicu s Hrvatskom, Bosanska Dubica je podjednako blizu i domaćim i gostima iz Hrvatske, Slovenije, ali i Srbije i drugih zemalja iz našeg šireg okruženja.

Marijana Kotur iz Turističke organizacije Bosanske Dubice ističe da će u narednom periodu znatno aktivnije raditi na uređenju i promociji turističke ponude, jer je, kao i u mnogim drugim lokalnim zajednicama u BiH, turizam prepoznat kao privredna šansa.

Ima se šta vidjeti i doživjeti

– Cilj je da ne budemo usputna stanica za posjetitelje, već da svojom ponudom privučemo goste koji bi tu aktivno provodili dva, tri i više dana. Mi svakako računamo na našu dijasporu, ali i na druge goste. Sigurno je da se ovdje ima šta vidjeti i doživjeti, a uz eventualno povezivanje sa susjednim lokalnim zajednicama i turistička ponuda bila bi znatno bogatija – ističe Kotur.

Osim rijeka Save i Une, koje privlači kupače i ribolovce, Bosanska Dubica je već sad atraktivna za ljubitelje aktivnog odmora zbog brojnih pješačkih staza koje kreću iz podnožja Kozare. Jedno od omiljenih polazišta planinara i ljubitelja pješačenja u prirodi je manastir Moštanica, koji je ujedno i centar vjerskog turizma u ovom kraju. Riječ je o jednom od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve na prostoru BiH, koji čuva sjećanje na pet vjekova duge i burne prošlosti.

U Bosanskoj Dubici vjekovima egzistiraju i druge vjerske zajednice, a svojom ljepotom pozornost posjetitelja privlače Gradska džamija Sulejmanija, čiji je harem proglašen nacionalnim spomenikom BiH, te Čaršijska džamija – Cerića-bega u središtu grada. Prije deset godina završena je i obnova rimokatoličke crkve Uzvišenja sv. Križa koja također upotpunjuje šaroliku vjersku sliku Bosanske Dubice.

Ovo područje je od davnina poznato po izvorima termalnih i mineralnih voda. Danas je na jednom od glavnih izvora smještena specijalizirana ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica, a u planu je i dodatni razvoj banjskih kapaciteta.

Bogata i gastro ponuda

Kao i cijelo Potkozarje, Dubica se može pohvaliti bogatom gastronomskom ponudom, uključujući seoska gazdinstva u blizini grada. Ono što je posebno zanimljivo je obnova vinogradarstva na području Bosanske Dubice. Iako prostor Bosne generalno, pa i Krajine malo ko vezuje uz vinarstvo, podaci iz vremena austrougarske uprave govore da su upravo na obroncima Kozare bili masovni zasadi vinove loze. Ta se tradicija u kasnijem periodu izgubila, a nekoliko porodica je u zadnje dvije decenije hrabro krenulo u oživljavanje vinogradarstva u Bosanskoj Dubici.

U vinogradu porodice Panić su zasadi vrhunskih sorti grožđa od kojih su najzastupljenije chardonnay, pinot noir i cabernet sauvignon. Za razliku od većine manjih gradova i općina u BiH, Bosanska Dubica nema problem s hotelskim smještajem.

 

 

(Faktor.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...