U Njemačkoj i Belgiji zaplijenjeno više od 23 tone kokaina

Njemački carinici pronašli su više od 16 tona kokaina u kontejnerima na brodu koji je u Hamburg stigao iz Paragvaja. Druga velika pošiljka kokaina zaplijenjena je u Belgiji, a osumnjičeni je uhapšen u Holandiji.

Carinska ispostava u Hamburgu opisala je pronalazak u njemačkoj luci kao najveću količinu kokaina ikada zaplijenjenu u Evropi i jednu od najvećih pojedinačnih zapljena u svijetu.

Droga je 12. februara pronađena prilikom pretrage pet kontejnera iz Paragvaja koje je nekoliko evropskih carina označilo kao sumnjive u analizi rizika. Otkrivene su jasne nepravilnosti u tri kontejnera koji su napunjeni kitom u limenkama, ali činilo se da sadrže i drugu robu. Carinici su pronašli kokain skriven u više od 1.700 limenki.

U narednim danima njemačke i holandske vlasti nastavile su istragu, a u nedjelju je u belgijskoj luci Antwerpen zaplijenjeno još 7,2 tona kokaina.

Ukupna količina zaplijenjene droge iznosi više od 23 tone, a kako navode iz Carinske ispostave u Hamburgu imala bi uličnu vrijednost od nekoliko milijardi evra.

Holandske vlasti su danas uhapsile 28-godišnjaka iz grada Vlaardingen za kojeg se sumnja da je odgovoran za pošiljke.

BHRT