U nekim opštinama za rođenje bebe i do 2.000 KM

– Nekoliko lokalnih zajednica u BiH, da bi stimulisale natalitet i spriječile iseljavanje stanovništva, pogotovo mladih osoba, nastavlja da daje novčane iznose za svako novorođenče koje se rodi na njihovom području, pišu Nezavisne.

Jedna od njih je i opština Rogatica, a Jelena Karadžić, zamjenica načelnika opštine, kaže da  je ovaj vid pomoći naišao na značajno odobravanje od strane sugrađana.

Istakla je da ovakav vid pomoći njihovom stanovništvu traje od 2018. godine, a u ovoj godini je predviđeno da za svako rođeno dijete u 2021. roditeljima bude isplaćeno po 1.000 KM.

“Nadamo se da će sve to dati rezultat da imamo što veći broj novorođenčadi u našoj opštini. Ovo je samo mali znak pažnje i podrške budućim roditeljima, ali sigurno će to roditelji prepoznati”, ističe Karadžićeva.

Josip Juričić, pomoćnik načelnika opštine Prozor-Rama,  kazao je za “Nezavisne” da već dvije godine daju pomoć za svako rođeno dijete u ovoj opštini.

“Za prvorođeno dijete iznos je od 1.000 KM, 1.500 KM za drugo dijete, dok je za treće dijete 2.000 KM”, kazao je Juričić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način pokušavaju da pomognu ljudima da ostanu u ovoj opštini, jer je tendencija iseljavanja  jako prisutna.

“Već duži niz godina putem različitih vidova pomoći, kao što su stipendije, besplatan prijevoz, pomoć u pronalasku prvog radnog iskustva, razni projekti, općina Prozor-Rama pomaže mlade”,  kazao je Juričić.

Dodao je da ipak sve te mjere koje njihova opština spovodi nisu dovoljne da bi se uspjelo zadržati stanovništvo, te da je  država ta koja bi trebalo da povede više računa o svojim stanovnicima kroz razne vidove pomoći.

Milka Todorović, šef Odsjeka za privredu i društvene djelatnosti u opštini Milići, kaže da se visina pomoći kreće od 500 KM za prvorođeno do 1.500 KM za petorođeno i svako sljedeće rođeno dijete u porodici.

“Za prvorođeno dijete pomoć iznosi 500 KM, drugorođeno 750 KM, trećerođeno 1.000 KM, četvrtorođeno 1.250 KM, petorođeno i svako sljedeće rođeno dijete u porodici 1.500 KM”, kazala je Todorovićeva.

 

 

(BN/Nezavisne)