Search
Close this search box.

U ministarstvu očekuju da će hrana biti jeftinija do 30 posto, potrošači skeptični

Podijeli članak:

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske očekuju da će neki proizvodi iz potrošačke korpe biti jeftiniji i do 30 odsto nakon što na snagu stupi Uredba o određivanju marže u prometu.

Vlada Republike Srpske je na posljednoj sjednici donijela Uredbu o određivanju marži u prometu. Ovim aktom je ograničena marža na maksimalno 10 posto u veleprodaji, odnosno 12 posto u maloprodaji za 16 proizvoda.

Na tom spisku su konzumna jaja, pavlaka, cijelo pile, pileća viršla, pileći parizer, kokošija pašteta, riža bijela u kesi, tjestenina od bijelog brašna fidilini, zamrznuti grašak, zamrznute mahune, pasterizovana mješana salata, pasterizovani krastavci, tečni deterdžent za suđe, prašak za pranje veša u prahu, tečni sapun za ruke i dvoslojni toalet papir.

Uredbom su precizarana pakovanja, odnosno težina ovih proizvoda na koje su ograničene marže.

– Trgovci su cijene ovih proizvoda formirali na slobodnom tržištu, pa su tako potrošači mogli da uoče značajna odstupanja u cijenama istih artikala u trgovinama – kažu u Ministarstvu trgovine RS za Fenu.

Očekuje se da će lijekovi znatnije da pojeftine

U ovom resornom ministarstvu očekuju da će Uredba uskoro biti objavljena u “Službenom glasniku”, a koja stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja.

Osim ovoga, Vlada RS je na istoj sjednici ograničila maržu u prometu lijekova i to na šest posto u veleprodaji i na 18 posto u maloprodaji. Očekuje se da će lijekovi znatnije da pojeftine jer marže u apotekama, odnosno u maloprodaji prelaze i 30-40 posto.

Takođe, Vlada RS je dodatno smanjila marže na osnovne životne namirnice, odnosno na 10 proizvoda na koje su od ranije ograničene marže. Marža je smanjena sa 8 na 6 posto u veleprodaji, odnosno sa 10 na 8 posto u maloprodaji.

Smanjena je i marža na hranu na dojenčad-zamjenu za majčino mlijeko i na pelene za djecu i odrasle na 4 posto u veleprodaji, odnosno na 6 posto u maloprodaji.

Ogranične marže na sve navedene proizvode biće na snazi do 30. juna, a upravo predstavnici udruženja potrošača najveću zamjerku imaju na “tako kratak rok” važenja uredbi.

– Uredbe još nisu ni objavljene, a na snagu ne mogu da stupe sigurno prije kraja aprila. To znači da će biti na snazi oko dva mjeseca. To je ništa – ocjenjuje za Fenu predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić.

Najveći problem mjera je što nisu dugoročne

Kaže da je najveći problem u mjerama Vlade RS na suzbijanju divljanja cijena taj što nisu dugoročne.

– Sve što je rađeno bilo je kratkoročno. Mi to njima stalno govorimo na sastancima, ali evo i ove posljednje mjere su takve – dodaje Vasilić.

On kaže da je praksa unazad godinu-dvije, od kada u Bosni i Hercegovini inflacija galopirajuće raste, pokazala da se trgovci ne odriču profita.

– Tako će biti i sa ovim. Ako i snize cijene proizvoda na koje su ogrančene marže, poskupiće sve ostalo, a ljudi ne mogu da žive od brašna, ulja i još pet-šest namirnica – zaključuje Vasilić.

S druge strane, u Ministarstvu trgovine RS kažu da će u drugoj polovini juna znati da li će produžiti rok važenja uredbi, te da li će eventualno spisak proizvoda biti proširen.

Preduzetnici su povećali cijene svojih usluga i više od 10 posto

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić je na pres konferenciji, nakon što je Vlada RS usvojila ove uredbe, rekao da očekuje pojeftinjenje cijena oko 500 artikala.

– Ako bismo govorili na osnovu gramaža i broja proizvođača koji proizvode artikle koj se nalaze na ovom spisku, možemo reći da će oko 500 proizvoda biti sniženo u Republici Srpskoj – naveo je Šulić.

Po posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, godišnja februarska inflacija u RS je iznosila 2,8 posto. Hrana je u prosjeku skuplja za 2,1 posto u odnosu na februar prošle godine, dok je najveći skok cijena evidentiran u uslugama. Naime, nakon što je Vlada RS od 1. januara ove godine povećala minimalnu platu sa 700 na 900 KM, preduzetnici su povećali cijene svojih usluga i više od 10 posto.

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...