U Londonu se zatvaraju sve osnovne škole na dvije sedmice

Britanska Vlada donijela je odluku da zatvori sve osnovne škole u Londonu naredne dvije sedmice zbog naglog porasta broja zaraženih novim sojem virusa korona, rekao je gradonačelnik Londona Sadik Kan.

“Ovo je ispravna odluka. Vlada je konačno uvidjela situaciju i uradila pravu stvar. Sve osnovne škole u Londonu biće tretirane na isti način”, napisao je Kan na “Tviteru”.

On se, takođe, zahvalio ministru za školske standarde Niku Gibu na njihovim konstruktivnim razgovorima u prethodna dva dana, prenosi AFP.

Britanski ministar obrazovanja Gavin Vilijamson je u srijedu 30. decembra predstavio plan o odlaganju otvaranja srednjih škola, ali uključuje otvaranje većine osnovnih škola koju pohađaju djeca mlađa od 11 godina, nakon završetka božićnog raspusta.

Taj plan je predviđao da osnovne škole ostanu zatvorene samo u onim oblastima najteže pogođenim pandemijom, što se odnosi i na neke dijelove Londona.

Međutim, na ovu odluku su se žalile lokalne vlasti u nekim dijelovima zemlje u kojem je predviđeno otvaranje osnovnih škola.

U međuvremenu, sindikat prosvjetnih radnika zatražio je od premijera Borisa DŽonsona da zatvori sve škole u Engleskoj kako bi se suzbila prijetnja od novog soja virusa, prenosi “Skaj njuz”.

Sindikat smatra da ono što važi za London treba da važi i za ostatak zemlje, te pozvao ministre da “rade svoj posao” i zatvore sve osnovne i srednje škole kako bi se suzbilo širenje virusa.

BHRT