U KS proglašena epizoda “Upozorenje” zbog zagađenog vazduha

Vlada Kantona Sarajevo proglasila je danas epizodu “upozorenje” zbog povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu.

Ovu odluku Vlada je donijela na prijedlog kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline, jer su na stanicama Vijećnica i Otoka zabilježene prekoračene prosječne dnevne vrijednosti praga upozorenja PM10 čestičnih tvari u vazduhu od 150 mikrograma po metru kubnom za prethodni dan.

Iz Službe za informisanje Kantona Sarajevo podsjećaju sva pravna i fizička lica na mjere neophodne u okviru ove epizode, među kojima je smanjivanje broja radnih sati tehnoloških postrojenja, primjena “mokrog postupka” za zimsko održavanje puteva, obezbjeđenje protoka vozila bez dužeg zadržavanja na gradskim raskrsnicama posredstvom znakova i naredbi ovlaštenih policijskih lica MUP-a Kantona Sarajevo.

Zabranjeno je izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija je dozvoljena masa veća od 3,5 tone na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjeravanjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja, a u zoni A zabrana kretanja automobila, čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju.

U zoni A predloženo je pomjeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije, uslužnih djelatnosti radi rasterećenja kapaciteta javnog prevoza i saobraćajnih gužvi i obezbjeđenja boljeg protoka vozila na gradskim saobraćajnicama.

Vlada napominje da se zadržavaju sve mjere iz epizode “pripravnost” na cijelom području Kantona Sarajevo.

BHRT