U Kantonu Sarajevo vakcinisano 3.684 zdravstvenih radnika

U Kantonu Sarajevo do 6. aprila vakcinisana su 3.684 zdravstvena radnika i saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama, što je 55,5 odsto u odnosu na ukupno iskazane potrebe zdravstvenih ustanova, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona.

U saopštenju se navodi da je zaključno sa 4. aprilom Kantonu Sarajevo posredstvom ovog zavoda do sada distribuisano 3.696 doza vakcina protiv virusa korona i to 2.100 doza “Astra Zeneka” vakcina koje su stigle kao donacija Srbije i 1.596 doza “Fajzer” vakcina iz “Kovaks” mehanizma.

Proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo počeo je 10. marta i do 25. marta završena je prva faza vakcinacije u kojoj je vakcinisano 2.097 zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, što predstavlja 31,5 odsto u odnosu na iskazane potrebe iz zdravstvenih ustanova.

“Sve službeno prijavljene neželjene reakcije, njih ukupno devet, nakon vakcinacije su istražene. Riječ je o uobičajenim reakcijama kao što je lokalizovana bol na mjestu aplikacije, otok, temperatura do 38 stepeni, groznica, slabost u trajanju od jednog dana”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je prvi kontingent iz “Kovaks” mehanizma sa 1.596 doza “Fajzer” vakcina Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo primio 30. marta, čime je omogućen nastavak imunizacije zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama. Ova druga faza vakcinacije završena je 4. aprila i u okviru nje je vakcinisano 1.587 zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika.

“Nakon ove faze, imunizacija je prema do sada iskazanim potrebama završena u Opštoj bolnici Prim dr Abdulah Nakaš i Stomatološkom fakultetu sa klinikama UNSA”, navodi se u saopštenju.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je 5. aprila primio 3.590 “Astra Zeneka” vakcina iz drugog kontingenta “Kovaks” mehanizma i od 6. aprila započela je treća faza vakcinacije. U toku ove faze, osim nastavka vakcinisanja u javnim zdravstvenim ustanovama, započelo je vakcinisanje zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u privatnim zdravstvenim ustanovama, a prema iskazanim potrebama.

BHRT