U Kantonalnoj bolnici u Bihaću od danas komercijalno testiranje na COVID-19

Iako Kantonalna bolnica u Bihaću već duže vrijeme posjeduje PCR aparat, do sada su testirali samo hitne slučajeve, a sve ostale uzorke su slali u Univerzitetski klinički centar Sarajevo. Danas je krenulo testiranje u Kantonalnoj bolnici, ali samo komercijalno. Zbog čega se čeka i kada će se građani tog kantona početi testirati u svojoj bolnici?

[embedded content]

U Kantonalnoj bolnici u Bihaću danas je konačno u rad pušten otvoreni sistem PCR testiranja.

KANITA DEDIĆ, Odjel mikrobiologije KB „Dr. Irfan Ljubijankić“, Bihać

“U jednom danu možemo da dva puta pokrenemo mašinu po 90 uzoraka. Naravno, to može i više ukoliko bi bila veća potreba, ali trenutno ne očekujemo da će biti. Nalaz izdajemo isti dan iza 3,4 sata”.

Uzorci za testiranje na koronavirus se iz ove bolnice u Sarajevo šalju već godinu dana. Slali su se na razne način. Od žirokoptera do sanitetskog vozila. Iako je danas počelo PCR testiranje u ovoj bolnici, riječ je o komercijalnom testiranju, što znači da će se uzorci barem još neko vrijeme i dalje slati u Sarajevo.

Pitali smo direktora bolnice zbog čega će se raditi samo komercijalni, a ne i testovi suspektnih pacijenata.

HAJRUDIN HAVIĆ, direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”

“Mi ćemo svakako odraditi sve hitne pacijente koji su u Kantonalnoj bolnici, ali svi ostali pacijenti sa terena će ipak ići u Sarajevo zato što Zavod zdravstvenog osiguranja nema ugovor sa Kantonalnom bolnicom za tu uslugu i mi je ne možemo pružati na taj način”.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK kažu da još uvijek nisu potpisali ugovor sa bolnicom, jer je i dalje na snazi Odluka o privremenom financiranju.

IBRAHIM TATAREVIĆ, Zavod zdravstvenog osiguranja USK

“Iz razloga što nismo na vrijeme dobili smjernice za izradu programa zdravstvene zaštite, Zavod zdravstvenog osiguranja je morao ići u privremeno financiranje i iz tog razloga ugovor sa bolnicom nije potpisan, s tim da se sve usluge koje su rađene u 2020. godini i dalje financiraju u istom obimu”.

U trenutku kada države u regionu već uveliko vakcinišu svoje stanovništvo, građani Unsko-sanskog kantona još uvijek čekaju da im se omogući testiranje na koronavirus u Kantonalnoj bolnici – g odinu dana od početka pandemije. Nameće se pitanje šta će biti kada i ukoliko se uopće krene sa procesom vakcinacije.

BHRT