U junu donijete određene preporuke za sigurnost u školama: Jesu li sprovedene?

Podijeli članak:

I u FBiH nadležni su se posvetili poboljšanju sigurnosne situacije u školama. Polovinom juna donijete su određene preporuke, međutim nema informacija jesu li sprovedene. Istovremeno, roditelji i prosvjetni radnici u strahu, naročito u Tuzlanskom kantonu gdje će od prvog septembra škole čuvati zaštitari.

Nakon slučaja u Lukavcu, otvoreno je pitanje o bezbjednosti učenika i nastavnog osoblja? Strahuje se od početka nove školske godine. Kako vratiti vjeru u ovu instituciju i osjećaj sigurnosti? Vijeće roditelja KS za nadležne ima određene prijedloge.

“Da imamo dovoljan broj uniformisanih lica ili lica koja nisu uniformisana oko samih škola, npr. da nam dovedu mlade kadete koji su na praktičnoj nastavi prilikom školovanja za policajce. Škole, odnosno osoblje škole da povede malo veću brigu o unosu različite vrste predmeta unutar samih škola i da podignemo tu opreznost na veći nivo”, rekla je Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja KS.

Jedna od mjera opreza u Elektrotehničkoj školi je videonadzor. Direktor Faruk Kurtović kaže da uprkos tome što ustanovu pohađa gotovo 600 učenika, problema gotovo i nema. Uglavnom su to sitni prekršaji, koji se rješavaju razgovorom.

”Mi smo ovdje uvijek za to da se ništa ne gura pod tepih, kad god iskoči neki problem tu smo da ga odmah rješavamo, ako treba zovemo roditelje, ako ne treba obavljamo sami razgovor sa djecom, ako su to neki sitni prekršaji. Nisu to nikad odmah neke rigorozne mjere’‘, rekao je Faruk Kurtović, direktor Elektrotehničke škole Sarajevo.

U cilju preveniranju nasilja, na entitetskom nivou već je usvojen set mjera. No, nije poznato koliko je do sada ispunjeno. Ono što se zna jeste da su u Tuzlanskom kantonu osigurane tehničke, kao i fizičke mjere zaštite.

”Tehnička zaštita podrazumijeva videonadzor i alarmni sistem, a fizička zaštita podrazumijeva čuvara kontrolora ulaza koji će se angažovati u skladu sa rasporedom u određenoj školi. Mi smo i do sad imali neku vrstu fizičke zaštite u pojedinim školama finansirane od strane roditelja. Sad će to biti finansirano od strane Vlade kantona”, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK.

Saudin Sivro smatra da su gore pomenuta rješenja, kratkog daha. Mjere koje će nakratko umiriti roditelje i prosvjetne radnike. Dodaje da BiH trebaju korjenite promjene, koje podrazumijevaju ekonomsko-socijalni napredak.

”Moraju se provesti ekonomske reforme i ostale, kako bi se približavali EU, kako bi postigli standard barem kakav je u Republici Hrvatskoj, dakle minimalna plata ako bude 1100-1200-1300, a najbolje 1400 KM, onda ćemo imati situaciju da će se porodice moći posvetiti odgoju djece, mi sada imamo situaciju da se roditelji moraju posvetiti pukom preživljavanju, i to nam generira sve moguće probleme”, istaknuo je Saudin Sivro, iz Sindikata obrazovanja KS.

A sve mjere koje su donijete ili koje će se tek donijeti moraju ispuniti svoju svrhu, a to je obezbijediti sigurnost svih učenika, kao i prosvjetnih radnika.

 

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...