U jezeru Bočac opet plutaju velike količine otpada

U jezeru Bočac opet plutaju velike količine otpada. Ovaj problem je višedecenijski na međuentitetskoj granici između opština Mrkonjić Grad i Jajce koji je potrebno riješiti kako bi Vrbas ostao što čišći.

Problem godinama postoji, zbog zaustavljanja plastike, drveta i krupnog otpada, a koji bi kada na ovoj lokaciji ne bi postojala mreža, išao nizvodno, piše Srpskainfo.

Otpad se produkuje u opštinama uzvodno, a to su opštine iz FBiH kao što su Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf. Najveću korist od čišćenja otpada imaju nizvodni korisnici, pre svega građani Banjaluke.

Smeće pluta VrbasomFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Smeće pluta Vrbasom

Iz Eko-centra Bočac jezero ranije su objasnili da ovaj centar nema kapacitete da sam rešava društveni problem plutajućeg otpada na jezeru Bočac, što uključuje uklanjanje plutajućeg otpada sa ukupne površine jezera u dužini od 18 kilometara, za šta je neophodno više sredstava nego za uklanjanje otpada na lokaciji zaštitne mreže i postavljanje nove zaštitne mreže.

Za problem gomila smeća potrebno je sistemsko rješenje, kako uzvodnih zagađivača, tako i nizvodnih korisnika. Dešavalo se i da zaštitna mreža ne izdrži pritisak plutajućeg otpada, što je posebno izraženo nakon bujica.

Slična slika se pojavila i u Jajcu, gde se nedavno usled velikog dotoka vode nakon obilnih kiša otvorila eko – brana na Velikom Plivskom jezeru.

Kada se nagomilaju velike količine otpada u jezeru Bočac, potrebno je i nekoliko mjeseci kako bi se smeće očistilo.