U Jajcu upriličena izložba i promocija edicije ‘Bošnjačka književnost u 100 knjiga’

Podijeli članak:

U okviru Festivala duhovne poezije i muzike “Plivske omahe 2022” upriličena je izložba i promocija edicije “Bošnjačka književnost u 100 knjiga”. Promotori su bili prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod BiH i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i doc. dr. Dženan Kos, direktor Gradske biblioteke u Travniku i profesor na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Govorilo se o značaju kulture uopće, djelovanju nacionalnih društava u periodu Kraljevine Jugoslavije i nastanku Preporoda koji je izdavač ove edicije.
Značaj ove edicije je velik jer je ona projekat koji će dati doprinos bosanskohercegovačkoj kulturi a kultura je temeljna odrednica identiteta svakog naroda.
Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga književno-naučni je projekt s ciljem književnohistorijske sistematizacije, valorizacije i afirmacije povijesti bošnjačke književnosti u njezinoj sveukupnosti, odnosno počev od srednjeg vijeka i početaka bošnjačkog književnog stvaranja, pa sve do savremenosti i recentnog književnog trenutka. Riječ je o kapitalnom projektu koji obuhvata cjelinu bošnjačke književne prakse i koji, prvi put u dugom povijesnom postojanju Bošnjaka kao naroda, na naučan način, odnosno na način savremene književne historiografije, predstavlja fenomen bošnjačke književnosti kao takve u njezinoj sveukupnosti. Izdavač edicije je Bošnjačka zajednice kulture „Preporod“, odnosno Institut za bošnjačke studije kao naučnoistraživačka organizacijska jedinica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, a sama edicija slovi kao najznačajniji projekt u oblasti nauke o književnosti i kulturi Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, kako je svojevremeno zvanično ocijenjena.
Edicija se kontinuirano objavljuje počev od 1995. godine, a čini je planiranih 20 kola od po pet knjiga, tj. sveukupno 100 knjiga, pri čemu je dosad objavljeno 13 kola (65 knjiga). Sva djela objavljena u ediciji priređena su u skladu s najvišim naučnim, odnosno književnohistorijskim i tekstološkim standardima te opremljena pratećom književnohistorijskom studijom i drugom propisanom književnohistorijskom aparaturom (biografija, bibliografija i literatura), kao i podvrgnuta naučnoj provjeri kako sa strane recenzenata svake knjige objavljene u Ediciji, tako i sa strane Redakcionog odbora i uredništva Edicije. Začetnici edicije bili su prof. dr. Muhsin Rizvić, Alija Isaković i prof. dr. Enes Duraković, koji je bio i prvi glavni urednik edicije, a prvi Redakcioni odbor sačinjavali su prof. dr. Đenana Buturović, prof. dr. Enes Duraković, Hadžem Hajdarević, prof. dr. Munib Maglajlić, prof. dr. Emina Memija, Jasmina Musabegović i prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović. Tokom godina mijenjali su se glavni urednici edicije i članovi Redakcionog odbora, a među njima bili su i prof. dr. Fehim Nametak, mr. Džafer Obradović i Irfan Horozović, uz veći broj priređivača i recenzenata pojedinačnih knjiga. Aktuelni glavni urednik edicije je prof. dr. Sanjin Kodrić, urednik Edin Mulać, a Redakcioni odbor čine prof. dr. Alena Ćatović, prof. dr. Muhidin Džanko, prof. dr. Dijana Hadžizukić, Hadžem Hajdarević, prof. ddr. Adnan Kadrić, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Mirsad Kunić i prof. em. dr. Elbisa Ustamujić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...