u Jajcu uloženo 10 milijuna maraka

Podijeli članak:

U 2022. nastavljena je izgradnja vodovoda za naselja na desnoj obali rijeke Vrbas i izgrađena kanalizacijska mreža u dužini od 50 km. S radovima u općini neće se stati ni u ovoj godini

U prošloj, 2022. godini u Jajcu je uloženo 10,000.000 KM u brojne infrastrukturne projekte, koji u velikoj mjeri utječu i doprinose kvalitetnijem životu stanovnika te općine. Riječ je o projektima koji se odnose na poboljšanje i preuređenje gradskih ulica, mjesnih cesta, mostova, javne rasvjete, vodoopskrbe, kanalizacije, sportske infrastrukture, zatim na čišćenje i održavanje zelenih površina i prometnica, izgradnju i poboljšanje objekata od značaja za zajednicu te izradu prostorno-planske dokumentacije.

Cestovna infrastruktura

Neki projekti i poslovi nastavljeni su iz 2021. godine. Lani u proljeće uslijedio je nastavak provedbe potpisanih ugovora iz 2021. vezanih uz poboljšanje cestovne infrastrukture. Izgrađeno je i preuređeno 30,65 km mjesnih cesta, a vrijednost uloženih sredstava iznosi više od 6,000.000 KM. Kako bi se što kvalitetnije povezala naselja u općini s gradskom zonom, radovi su izvođeni na mjesnim cestovnim pravcima u brojnim naseljima: Vinac, Bravnice, Vrbica, Bešpelj, Smionica, Bistrica, Magarovci, Klike, Bulići, Carevo Polje, Klimenta, Peratovci, Doribaba, Podlipci, Bare, Mile, Cvitović, Zdaljevac, Vlasinje, Šibenica, Vukićevci.

U naselju Mile na sanaciji mjesne ceste u 2021. uloženo je 130.000 KM, s radovima je nastavljeno u 2022. i asfaltirana dionica u dužini od 2,4 km. Nastavljeni su radovi na cesti Barevo – Vlasinje, na dionici Mlinarice – Vlasinje, u sanaciju klizišta na lokalnoj cesti u naselju Kozluk uloženo je 70.000 KM, završeni su radovi na sanaciji prometnice, važni za povezivanje industrijske zone Bage s magistralnom cestom, u vrijednosti od oko 80.000 KM.

U 2022. su nastavljeni radovi izgradnje mosta preko rijeke Plive, u sklopu kompleksa UP SRC “Mračaj”, u vrijednosti od gotovo 1,300.000 KM. U prošloj godini završeni su radovi uređenja korita rijeke Plive uzvodno i nizvodno od mosta Mračaj – II. faza, između pragova 12 i 13, u vrijednosti većoj od 300.000 KM, a projekt sanacije korita i obala te izgradnja praga broj 12 na rijeci Plivi nastavlja se i u ovoj godini sredstvima od oko 2,000.000 KM. Kad je riječ o vodoopskrbi i kanalizaciji, lani je nastavljena izgradnja vodovoda za naselja na desnoj obali rijeke Vrbas, s izvorišta Resnik, u okviru projekta “Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u FBiH – WATSAN FBiH”.

Do sada je izgrađena vodovodna mreža za dio naselja i povezana s gradskim vodovodom, rekonstruirana gradska vodovodna mreža i izgrađena kanalizacijska mreža u dužini od 50 km. Sredstva su osigurana putem kredita Europske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima EU-a od 1,500.000 eura, osiguranim putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Završeni su radovi izgradnje vodovoda u MZ Bulići vrijedni 23.000 KM, u rekonstrukciju vodovodne mreže u mjesnom području Lendići, zaseoku Omerovci, uloženo je 44.000 KM, za proširenje vodovoda u naselju Zastinje, u području Žune, 15.000 KM.

Za izgradnju kanalizacije u MZ Carevo Polje uloženo je 50.000 KM, u MZ Kuprešani, u radove izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže 45.000 KM. U 2022. su završeni radovi sanacije gradskog cjevovoda, izgrađeni vodovodi za naselja Seoci i Cvitović te pokrenut postupak izrade glavnog projekta vodoopskrbe za MZ Biokovine.

U prethodne dvije godine ulagano je u modernizaciju javne rasvjete postavljanjem LED rasvjetnih tijela kroz projekt vrijedan više od 1,140.000 KM, financiran po ESCO modelu. U prethodnoj godini izdvojeno je 200.000 KM za proširenje mreže javne rasvjete u naseljenim mjestima općine. Postavljeno je novih blizu 100 rasvjetnih tijela na dužini od oko šest kilometara, a javnu rasvjetu dobila su naselja Smionice, Bešpelj, Divičani, Šimića Polje, Mile i Barevo. Financirano je i postavljanje rasvjetnih stupova i osvijetljeno malonogometno igralište u naselju Šibenica.

Uređenje zgrada

Za zajedničku komunalnu potrošnju – održavanje i uređenje zelenih površina, čišćenje javnih prometnih površina, održavanje javnih dječjih igrališta i rekreacijskih površina, održavanje gradskog odlagališta komunalnog otpada, održavanje i potrošnju javne rasvjete, održavanje lokalnih i nekategoriziranih cesta i gradskih ulica, održavanje vodotoka, ukrašavanje grada i ostalu komunalnu potrošnju – lani je uloženo 1,500.000 KM.

U posljednje tri godine izdvojeno je 250.000 KM za obnovu i preuređenje 19 zgrada.

U 2022. je, s građanima, Općina sudjelovala i sufinancirala zamjenu krova i uređenje pročelja na šest zgrada. Za realizaciju projekata energetske učinkovitosti uloženo je 100.000 KM.

(Večernji list – Ivan Kaleb)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...