U Jajcu potpisano 94 ugovora sa studentima

Podijeli članak:

U Jajcu su danas potpisani ugovori o stipendiranju 94 studenta koji su po konkursu Općine Jajce ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2022/2023. godinu. Ugovore o stipendiranju sa studentima potpisao je načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Općina Jajce već osamnaestu godinu izdvaja sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja općine Jajce.

U 18 godina, Općina Jajce je dodijelila gotovo 3.000 stipendija i iz budžeta, u svrhu stipendiranja, izdvojila blizu 3 miliona KM.

Pravo na stipendiju u školskoj 2022/2023. godini, u iznosu od po 100 KM mjesečno, za deset školskih mjeseci, ostvarila su 94 studenta i to 18 studenata I godine, 27 studenata II godine, 17 studenata III godine, 18 studenata IV godine, 12 studenata V godine i 2 studenta VI godine studija.

Općina Jajce jedna je od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja svojim stipendistima, po potpisivanju ugovora, uplati stipendiju u cjelokupnom iznosu od po 1.000 KM.

Uz iskrene čestitke stipendistima i roditeljima studenata, načelnik Hozan naglasio je da je obrazovanje i sticanje znanja najvažnije, te izrazio zabrinutost zbog naglog pada studenata koji su za ovu godinu, a u odnosu na prošle godine, aplicirali za Općinsku stipendiju, uz želje da će se stanje popraviti u godinama koje dolaze.

-Čestitam svima vama, studentima na dobrim rezultatima, a posebno roditeljima koji ulažu istinski napor kako bi obavljali jako zahtijevan zadatak odgajanja, obrazovanja i školovanja svoje djece. Ova stipendija je samo skromni doprinos i napor Općine Jajce koji traje već godinama. Obrazovanje je nešto najvažnije za jedan narod, jednu naciju i državu, smatram da je ovo jedan od važnijih programa koji Općina Jajce provodi i sretni smo i ponosni što imamo mogućnost da stipendiramo naše studente. Obrazovanje je višestruko korisno u budućnosti, naročito ako se usmjerava u dobrom pravcu, iskreno se nadam da mi našu djecu obrazujemo i usmjeravamo u dobrom pravcu i da će gdje god bili biti korisni sredini u kojoj žive, a prvenstveno korisni našem gradu, sebi i svojoj lokalnoj zajednici. Posebno čestitam onima najuspješnijima kojih je svake godine sve više i više i koji Jajce predstavljaju na najbolji mogući način. Općina Jajce uvijek pronađe adekvatan način da dodatno nagradi ovakve studente i vjerujem da će tako biti i u budućnosti, istakao je načelnik Hozan na današnjoj svečanosti.

Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije, studenti prve godine, a Općina Jajce posebno je ponosna na studente koji kontinuirano, iz godine u godinu, ostvaruju visok prosjek ocjena, među kojima su:

I GODINA – UČENICI GENERACIJE: Vinko Brtan, student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, jedan od dva prošlogodišnja učenika generacije, Emina Mešinović, studentica kompjuterskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Franko Ćosić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, učenici sa svim peticama.

II GODINA: Enes Mecavica student Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici s prosjekom 8,7 i Nikolina Šimunović, studentica politologije Sveučilišta u Zagrebu, sa prosjekom 3,78.

III GODINA: Fatima Imamović, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa prosjekom 9,12, David Jeličić, student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, sa prosjekom 3,5 i Lejla Makić, Fakultet zdravstvenih studija – Univerzitet u Sarajevu sa prosjekom 8,39.

IV GODINA: Dario Klarić, student računarstva Sveučilišta u Mostaru sa prosjekom 4,0 i Antonija Spajić, studentica novinarstva Sveučilišta u Mostaru sa prosjekom 3,88.

V GODINA: Monika Idžanović, studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odsjek sestrinstvo, sa prosjekom 4,75 i Martina Bogić studentica građevinarstva Sveučilišta u Zagrebu, sa prosjekom 4,30.

VI GODINA: Mia Bogić studentica stomatologije Univerziteta u Banjoj Luci, sa prosjekom ocjena 9,14 i Emina Duranović studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa prosjekom 8,87.

Mladim Jajčanima, budućim ljekarima, inžinjerima, pravnicima, arhitektima, profesorima, ekonomistima, novinarima, sociolozima, nastavnicima…. želimo uspjeh u nastavku školovanja uz nadu da će se po završetku školovanja vratiti u svoj grad i stečeno znanje uložiti u razvoj svoje sredine.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...