Search
Close this search box.

U Jajcu počinju 43. Pozorišne/kazališne igre u Jajcu

Podijeli članak:

Grad Jajce 28. juna otvara svoja vrata za glumce i ljubitelje pozorišta.

U osam dana, od 28.06. do 05. 07. 2023. godine na daskama Pozorišne dvorane Doma kulture, u takmičarskom programu, bit će prikazano sedam predstava uz bogat prateći program. Ključ grada Jajca ove godine, tokom festivalskih dana, brižno će čuvati dugogodišnji prijatelj  Igara u Jajcu, teatrolog  Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Selektor ovogdišnjih Igara je dramaturg i vandredni profesor za oblast Dramaturgija na Univerzitetu u Sarajevu Zoran Mlinarević.

Najznačajniji  pozorišni i kulturni događaj u Bosni i Hercegovini, Pozorišne igre BiH u petak 28. juna 2024. godine otvorit će svečana ceremonija u velikoj Pozorišnoj dvorani Doma kulture Jajce u 18 sati, a kojoj će prethoditi otvaranje Izožbe „Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića” , autorice Amine Abdičević u holu Doma kulture u 17:30 sati,  promotorica izložbe će biti Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Takmičarski dio iste večeri  otvara predstava  „Tri prikazivanja Boga“ Aleša Kurta u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla u 19:00 sati.

“Velika je čast i privilegija pozvati sve Jajčanke i Jajčane i sve ljubitelje pozorišne umjetnosti na 43. Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu, najprestižniju i najdugovječniju smotru profesionalnih pozorišta u našoj zemlji. U Jajcu se okupljamo ne samo da pokažemo svoje talente i umjetnost, već i da proslavimo bogato kulturno naslijeđe i umjetničku izvrsnost koja definiše teatarski krajolik Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji Festival dočekujemo spremni da se suočimo sa svim izazovima koje nosi organizacija ovakvog događaja,i odlučni da njegoova realizacija protekne u najboljem redu”, poručio je direktor Pozorišnik/Kazališnih igara BiH u Jajcu Fikret Čančar.

Na sceni Doma kulture Jajce, u takmičarskom dijelu, bit će izvedeno 7 predstava:

  • 28.06.2024. u 19:00 sati /Aleš Kurt:TRI PRIKAZIVANJA BOGA, režija: Aleš Kurt, Narodno pozorište Tuzla;
  • 29.06.2024. u 19:00 sati/ Herman Hesse: STEPSKI VUK, režija i dramatizacija Tamara Kučinovi, Hrvatsko narodno kazalište Mostar;
  • 30.06.2024. u 19:00 sati/ Haris Pašović: MARLENE DIETRICH, režija Haris Pašović,  Narodno pozorište Sarajevo;
  • 01.07.2024. u 19:00 sati/ William Shakespeare: OTHELLO, režija: Oksana Dimitriieva, Sarajevski ratni teatar SARTR;
  • 02.07.2024. u 19:00 sati/ Vida Davidović: MALI RATOVI I KABINE ZARE, režija: Ivica Buljan Narodno Pozorište RS-a Banjaluka;
  • 03.07.2024. u 19:00 sati / Florian Zeller: OTAC, režija: Dino Mustafić, Kamerni Teatar 55 Sarajevo;
  • 04.07.2024. u 19:00 sati/ Ivor Martinić: DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE, režija: Nermin Hamzagić, Bosansko narodno pozorište, Zenica;

Stručni žiri ovogodišnjih Igara je: Ivan Leo Lemo, Slađana Kilibarda i Hasan Zahirović. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje  žiri publike grada Jajca: Asima Agić, Bruno Grebenar, Alen Jašarević, Josipa Bogić i Dragan Rajić.

Svaki dan, pola sata poslije predstave u salonu Doma kulture bit će upriličeni okrugli stolovi “kritike”, razgovori o predstavama iz zvaničnog programa 43. Igara. Voditeljica ovogodišnjih okruglih stolova je Tina Laco.

5. jula, u 19:00 sati u čast nagrađenih bit će odigrana predstava “Hrkači” u režiji Nikole Pejakovića, a u izvedbi Narodnog Pozorišta Republike Srpske Banjaluka.

U sklopu pratećeg programa na daskama Doma kulture Jajce u ponedjeljak, 1. jula bit će izvedena dječija predstava “Zmaj i nogometaševa kći”, kolektivne režije: Armin Omerović, Ana-Marija Tomić, Senad Bostandžić u izvedbi JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

U sklopu pratećeg programa u utorak 2. jula, u 17:00 sati u zgradi Muzeja AVNOJ-a  bit će odigrana i predstava “Molim, ne zaklanjajte mi sunce”,  Jajačkog amaterskog kazališta JAK.

U Galeriji Doma kulture Jajce u Kršlakovoj kući u subotu, 29. juna u 18:00 sati bit će upriličeno otvaranje izložbe “Simbioza fotografije i poezije-Rukopisi i sjećanja”, autora Stjepana Jelice i Edine Demir Šahman, promotor izložbe će biti Strajo Krsmanović, direktor umjetničke galerije BiH.

U programu ovogodišnjih 43. Pozorišnih/Kazališnih igara bit će upriličena i tri Hommagea. 30. juna, u 17:00 sati održat će se Hommage Nijazu Alispahiću (1940.- 2024.) i Mirsadu Tuki (1965. – 2023.), a 3. jula u 17:00 sati Abdulahu Sidranu (1944. – 2024. )

U salonu Doma kulture u četvrtak, 4. jula u 18 sati bit će upriličena promocija knjige “Ani Radošević, poetesa pokreta”, biografska knjiga Saide Mustajbegović. Promotori: Hasan Zahirović i Saida Mustajbegović.

Već treću godinu za redom u okviru Pozorišnih/Kazališnih igara održat će se radionice za mlade, workshop pokreta i glume od 29. 06. do 04.07. 2024. godine, voditelji radionica su Hasan Zahirović i Adisa Zuberović-saopćeno je iz JU Dom kulture Jajce.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Mnogo toga se promijenilo u modernoj porodici, a ono loše uglavnom ispaštaju najmlađi, identičan...

Iako prenatrpanost turista izaziva glavobolje za lokalno stanovništvo Japana, postoji jedna grupa koja profitira...

Danas u ponoć istječe rok do kojega se državljani BiH koji žive u inozemstvu...

Željeznice Federacije BiH u prvoj polovini 2024. godine uplatile su prema javnim fondovima 19.330.225...

Iako je prva donacija hrane oslobođene plaćanja PDV-a na adrese javnih kuhinja i udruženja...

Porez na prazne stanove postaje sve aktuelnija tema u Bosni i Hercegovini.